Política 26/11/2018

La comissió de la mútua estudiarà altres cobertures a part de la salarial

També s'analitzarà escurçar els terminis per al pagament de la part de l'assegurança

ARA Andorra
2 min
Façana de l'edifici administratiu del Govern. / Arxiu ANA

Andorra la VellaLa comissió de la mútua dels funcionaris reunida aquest dilluns ha pres la decisió d’avaluar la possibilitat que els terminis per pagar les baixes s’escurcin i, per tant, que els mutualistes puguin rebre abans els diners d’aquesta assegurança. D’aquesta manera, es tractaria que no passin tants dies entre el fet que el treballador cobri de la CASS i ho faci també de la mútua. Altres de les qüestions que també s’avaluaran, segons fonts presents a la trobada, és que es puguin donar altres cobertures a part de la salarial tenint en compte, tal com s’ha exposat, que ara com ara hi ha superàvit.

Sobre la taula en la reunió que s’ha celebrat aquest dilluns hi havia la demanda que el cobrament de tot el salari, el que es percep per tant de la CASS i de la mútua quan un treballador públic està de baixa, es pugui cobrar el dia 25; també que la mútua pagui per la totalitat del salari, inclosos els complements, ja que fins ara quan calcula el percentatge hi ha alguns conceptes que no es tenen en compte; i el tercer punt ha estat l’anàlisi de la situació financera. Les conclusions han estat les abans esmentades, és a dir, avaluar l’escurçament dels terminis i per als pagaments i que els mutualistes puguin gaudir d’altres prestacions, com podrien ser la cobertura de les medecines.

Cal recordar que les divergències sobre el nou sistema per al pagament de les baixes, entre d'altres aspectes, ha provocat el trencament de la plataforma sindical, amb l’abandonament de la mateixa per part del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) i el Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag). Des dels sindicats que encara integren la plataforma es defensa que el cobrament es faci el dia 25 en la seva totalitat com fins ara, ja que creuen que és totalment factible. A través d’un comunicat emès aquest diumenge posaven en relleu que algunes de les demandes que té ara com ara pendents la mútua, per exemple el fet que la tretzena paga no es cotitzi, poden acabar a la justícia.

stats