Política 02/06/2015

La creació de la comissió de BPA es podria posposar

El president del grup mixt, Pere López, considera "complicat" que l'aprovació d'aquesta comissió es pugui incloure en el Consell del dia 11 de juny, ja que "hi ha bastants punts oberts"

Ana
2 min
El president del grup mixt, Pere López, durant la roda de premsa posterior a la Junta de Presidents./M.B.

Andorra la VellaEls tres grups parlamentaris del Consell General decidiran aquest dimecres si arriben a un acord per constituir la comissió especial sobre el cas BPA, i ho faran en una reunió prevista per a les tres de la tarda en què pretenen arribar a consensuar una demanda unànime.

La subsíndica general, Mònica Bonell, ha explicat en la roda de premsa posterior a la Junta de Presidents, que aquesta comissió especial ha de passar pel Consell General per legitimar-la, i aquest dimecres es decidirà si s'aprova durant la sessió de l'11 de juny. Perquè això passi, "la demanda ha de ser unànime", ha insistit la subsíndica.

Per la seva banda, el president del Grup Mixt ha assegurat que "a hores d'ara és complicat que s'inclogui al Consell del dia 11 però en tot cas serà durant la reunió quan es vegi si els punts que encara estan més verds es poden concretar". Durant aquesta trobada, en què per part del grup mixt assistiran els consellers Rosa Gili i Gerard Alís, està previst concretar el funcionament, la presa d'acords i els membres que integraran la comissió, qüestions que, segons López, "potser aquest dimecres es resolguin totes o no, i potser l'aprovació s'hagi d'allargar al Consell del dia 30 de juny".

La sessió del Consell General del proper 11 de juny comptarà també amb 24 preguntes de control al Govern formulades pels diferents grups parlamentaris, algunes d'elles relacionades amb l'afer BPA, com ara, una relativa a la nota verbal dels Estats Units de l'agost del 2014. Això suposa, segons ha explicat Mònica Bonell, una altra sessió llarga com la del passat mes de maig. Per aquest motiu, a petició del síndic general, Vicenç Mateu, la sessió es dividirà en dues parts, de 9 a 13 hores, i de les 15 hores fins al final.

Per altra banda, durant la Junta de Presidents, el Partit Socialdemòcrata ha traslladat el seu malestar a la Sindicatura pel retard en la resposta a la demanda d'informació vinculada a l'afer BPA. Es tracta d'un conjunt de quinze preguntes que els socialdemòcrates van presentar el passat 13 de maig i que la Sindicatura no va tenir temps de revisar, el que suposa que la resposta no es podrà donar en l'actual període de sessions i s'ajorni fins al mes de setembre. A més a més, Bonell ha explicat que dels quinze punts, tres eren poc concrets i "haurien d'especificar més la seva demanda".

Tanmateix, Pere López ha mostrat el seu malestar i ha considerat que es tracta d'una "voluntat d'allargar els terminis", i considera que en un tema com aquest s'hauria de fer una excepció i fer el possible per contestar tan aviat com es pugui. A més a més, quant a la poca concreció de què els ha acusat la Sindicatura, el president del grup mixt, ha considerat que les preguntes són clares però "buscarem una via de reformulació".

stats