Política 25/06/2020

La crisi no atura els arbres de vent

Torres inaugura el primer a Andorra la Vella i preveu la finalització dels tres restants en "dos o tres mesos"

Ana
2 min
La crisi no atura els arbres de vent

El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha inaugurat aquest dijous el primer dels quatre arbres de vent d'energia eòlica que es distribuiran en diferents punts del Principat. La primera infraestructura està ubicada a l'avinguda d'Enclar de Santa Coloma, ben a prop de l'escola andorrana de primera ensenyança, ja que va ser allà des d'on va sorgir la iniciativa per part d'un docent. Es tracta d'un projecte derivat de la iniciativa del Pressupost Participatiu del Govern del 2018, i que compta amb un pressupost global que supera els 340.000 euros. Els tres ginys restants, que s'ubicaran a les parròquies de Canillo, Ordino i Sant Julià, estaran operatius "en qüestió de dos o tres mesos", segons ha explicat Torres.

El ministre ha explicat que l'energia que generin els arbres, que poden arribar fins a 3 kW de potència instantània i 1.900 kW a l'any, "s'integrarà a la xarxa de cadascuna de les societats elèctriques" i servirà "per a l'enllumenat públic i per funcions de caràcter més social". Així, ha atribuït el retard en la instal·lació a tota una sèrie "d'elements de fabricació" i a un canvi en l'empresa subministradora dels materials. Els arbres de vent estan construïts a partir d'una estructura d'acer d'uns deu metres d'alçada i de 7,5 metres d'amplada. A les branques hi ha instal·lades unes fulles artificials que són les encarregades de capturar el vent i transferir l'energia mitjançant un generador.

La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, s'ha mostrat satisfeta que aquest arbre sigui "el primer que s'inaugura", i ha explicat que després de proposar tres espais de la parròquia diferents, finalment s'han decidit per la ubicació actual, ja que "té molta visibilitat" i és un indret "idoni". "Volem ser una parròquia moderna i adaptada als temps actuals", ha afegit.

La crisi no atura els arbres de vent

Inversions prioritàries del Govern

D'altra banda, el titular d'Ordenament Territorial ha reconegut que l'executiu està treballant actualment "amb totes les inversions que es podran fer", així com les que s'hauran de deixar de banda. Malgrat manifestar que "totes les inversions d'enguany han quedat reservades a l'espera de fer el balanç amb tots els ministeris", Torres ha explicat que les actuacions a la Portalada s'adjudicaran "en les pròximes setmanes". Així durant aquest estiu, quan farà justament un any de l'esllavissada, "l'empresa començarà a treballar de valent".

Per la seva banda, Marsol ha posat en relleu que, ara més que mai, és necessària la creació del recinte multifuncional, ja que "apostar per aquesta mena d'activitats ens ajudarà a reinventar el comerç perquè continuï sent un motor important per a la parròquia i per al país". "Confio que sigui una de les infraestructures que se salvi i per les quals el Govern aposti", ja que "hem de generar atractiu i riquesa perquè si no el país no podrà viure", ha conclòs.

Per últim, pel que fa a la nova Seu de la Justícia, Torres ha recordat que el trasllat està previst durant la segona setmana del mes d'agost, què serà el moment en què arribarà tot el mobiliari, i permetrà que, a partir del setembre, "les instal·lacions estiguin plenament operatives".

stats