Política 16/10/2015

El debat sobre l'accés al Madriu, un altre cop sobre la taula

El Govern denega la subvenció al Comú d'Escaldes-Engordany per millorar l'accés a la vall del Madriu-Perafita-Claror

Ana
3 min
Un moment de la sessió de Comú d'Escaldes / M.T. (ANA)

Escaldes-EngordanyLa cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, ha explicat, en el decurs de la sessió de Consell de Comú d'aquest divendres, que el Govern ha denegat la subvenció que el Comú havia sol·licitat per arranjar el camí d'accés a la Vall del Madriu. Marín ha dit que la sol·licitud es va fer arran d'una carta dels cortalans en què demanaven al Comú que tramités la sol·licitud de subvenció, corresponent a la partida de 200.000 euros que el Ministeri de Cultura ha reservat per a tal efecte, per tal de poder gaudir d'alternatives a les actuals per accedir a les seves bordes. La demanda ha estat denegada, segons la cònsol, perquè cal un informe previ de la UNESCO ja que, tal com ha reconegut, l'accés és el principal punt de conflicte. En el marc d'una pregunta de la consellera socialdemòcrata Cèlia Vendrell, Marín també ha informat que s'ha demanat pressupost a un despatx d'advocats per redactar l'ordinació sobre l'accés rodat i les sancions que es podran imposar a la Vall del Madriu-Perafita-Claror.

Trini Marín ha parlat de la resposta negativa del Govern a la demanda de subvenció arran de les preguntes de l'oposició sobre la comissió de gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror. Cèlia Vendrell ha lamentat que fins ara no hagin demanat pressupost per redactar l'ordinació sobre l'accés rodat, que la gestió i l'arxiu de documents se centralitzi des d'Andorra la Vella i que la comissió no demanés un estudi abans de fer una crema de matolls a la vall. Sobre aquesta darrera qüestió, la cònsol major, Trini Marín, ha reconegut que el Ministeri d'Interior no va autoritzar-los la crema i que ara han encomanat un estudi que determini els criteris per poder-la fer amb la màxima seguretat.

Sol·licitud dels cortalans al Comú

En aquest context, Trini Marín ha explicat que el passat mes d'agost va esgotar-se el termini per tal que els cortalans o el mateix Comú presentessin sol·licituds de subvencions per fer millores a les bordes o camins de la vall. Marín ha dit que desconeix si els cortalans han demanat subvencions per fer obres a les bordes o marges, però el que sí que van fer és demanar al Comú que sol·licités una subvenció per arranjar el camí per poder accedir a les seves propietats per algun tipus de mitjà a banda de l'accés a peu o amb animals. De fet, la consellera de l'oposició Cèlia Vendrell ha apuntat que "no sabem si la demanda de subvenció era per arranjar les pedres del camí o per eixamplar-lo per tal que hi puguin passar vehicles".

La cònsol major ha indicat que "no sabem ben bé com ha de ser aquest accés, sabem que una carretera no pot ser, però s'hauria de plantejar algun tipus de giny perquè és una necessitat imperiosa que els cortalans puguin accedir a les seves bordes". Amb tot, Marín ha reconegut que és una qüestió complicada i que per a això el Ministeri de Cultura ha denegat la subvenció fins que no hi hagi un informe de la UNESCO. De moment, la comissió de gestió ha demanat un pressupost a un despatx d'advocats per fer un estudi complet sobre quin accés pot tenir la vall, i està previst que a la propera reunió s'analitzi i es pugui aprovar.

Millores a les carrosses de Reis

D'altra banda, durant la sessió de Consell de Comú d'aquest divendres, s'ha aprovat un crèdit extraordinari de 160.000 euros per poder adaptar les carrosses de la cavalcada de Reis a les mesures tècniques i de seguretat que fixa el Ministeri d'Indústria.

Finalment, Trini Marín ha explicat que la Batllia ha donat la raó al Comú d'Escaldes-Engordany en la demanda dels agents de circulació contra la creació de la mútua d'aquest col·lectiu, i que també el Tribunal Superior ha considerat ajustada a dret la supressió, per part del Comú, del complement de cobertura mèdica dels treballadors comunals.

stats