Política 13/07/2018

La defensa dels Tribunals Constitucionals com a garantia de democràcia

El vicepresident del Tribunal Constitucional (TC) d'Andorra, Dominique Rousseau, recalca la importància del poder judicial en la societat actual

M. M.
2 min
Al centre de la taula el vicepresident del Tribunal Constitucional d'Andorra, Dominique Rousseau, durant l'exposició de les conclusions. / M. M.

Andorra la VellaEl vicepresident del Tribunal Constitucional (TC) d'Andorra, Dominique Rousseau, ha posat com a exemple la sortida al carrer de la ciutadania polonesa i hongaresa en la defensa del poder legislatiu, perquè aquest és el garant del control del poder polític, la defensa dels drets fonamentals, el control de les lleis aprovades i la separació de poders. “Quan es qüestionen els jutges dels tribunals constitucionals es posa en qüestió també la seva llibertat”. Així ho ha explicat durant l'exposició de les síntesis i les conclusions del col·loqui organitzat pel mateix TC, per celebrar el 25è aniversari de la creació de l'Alt Tribunal que s'ha celebrat aquest dijous i divendres i ha portat per títol 'Són els Tribunals Constitucionals garants de la qualitat democràtica de les societats?'.

Amb l'exemple de Polònia i Hongria el membre del TC andorrà ha conclòs que “les jurisdiccions constitucionals són necessàries, útils i essencials per a les democràcies”. Rousseau ha sostingut aquest argument sota dos pilars. El primer és que els òrgans constitucionals garanteixen als ciutadans la llibertat i el respecte als drets. El segon motiu és el paper que tenen per controlar que els representants polítics exerceixin el poder amb respecte dels drets fonamentals. Per tot plegat, el vicepresident s'ha mostrat optimista però, des d'un punt de vista raonable. “Hi ha atacs al poder constitucionals que el posen en risc, arribar al poder executiu per la via del sufragi universal no vol dir que garanteixi la democràcia”, ha recordat. Pel que fa a les crítiques de part de la ciutadania a aquests òrgans, Rousseau les ha respectat i ha recalcat que la independència del TC no vol dir posar-se de genolls davant de la institució.

Quant al neguits recents a Andorra i a les possibles demandes de canvis en la Constitució o en el model d'estat, basat en el coprincipat, el membre de l'Alt Tribunal ha assenyalat que els dos coprínceps cohabiten “molt bé i així ho demana la voluntat del poble andorrà”. Ha recordat que “el TC no ha de fer comentaris”. Finalment, preguntat pel cas de la BPA, Rousseau ha llençat pilotes fora i ha apuntat que concerneix als polítics i periodistes i que el dia que arribi l'afer al tribunal “es seguirà el dret i únicament el dret”.

stats