Política 01/09/2015

El síndic parla sobre democràcia en la Conferència Mundial de presidents de Parlament

La 4a Conferència Mundial de Presidents de Parlament té lloc durant tres dies a la seu de les Nacions Unides a Nova York

Ana
2 min
El síndic general, Vicenç Mateu / Consell General

Andorra la VellaEl síndic general, Vicenç Mateu, va abordar el tema de la democràcia en la societat actual durant la seva intervenció a la 4a Conferència Mundial de Presidents de Parlament. La intervenció, a la seu de les Nacions Unides a Nova York, va tenir lloc aquest dilluns.

Durant tres dies, 130 presidents de Parlament, debatran sobre el paper de la democràcia per a la pau i el desenvolupament; el paper dels parlamentaris per a la implementació i l’assoliment dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible; els reptes i les oportunitats amb què es troben els parlamentaris quan exerceixen la seva la funció de control a l’executiu; i sobre introduir o reforçar el tema de la igualtat de gènere al parlament.

Mateu va assenyalar durant la seva intervenció que encara queda molt “per assolir el respecte universal dels drets humans i els principis democràtics” i va alertar “d'un cert perill per a la democràcia que pot venir no tant d’enemics exteriors, com en el seu moment ho foren els règims absolutistes o els diferents totalitarismes, com d’una acceptació rendida i acomodada davant d’una democràcia poc exigent i desorientada que sembla abdicar dels seus principis”. Per aquest motiu, Mateu va cloure el seu discurs indicant que “de l’educació en general i del foment de la capacitat lingüística i reflexiva, més enllà de la incorporació acrítica de qualsevol nova tecnologia, en depèn més que mai la qualitat de la nostra democràcia i la nostra condició d’homes –i dones- lliures”.

Entre els alts càrrecs presents enguany hi ha el secretari general de l’ONU (Ban Ki-moon), el president de l’Assemblea General (Sam K. Kutesa ), l’enviat especial de la UNESCO per a la pau i la reconciliació (Forest Whitaker), l’administradora del PNUD (Helen Clark) i la directora executiva d’ONU dones (Phumzile Mlambo- Ngcuka).

Aquesta Conferència se celebra poc abans de la Cimera de caps d’Estat i de Govern de l’ONU que tindrà lloc a finals d’aquest mes (25-27 setembre 2015) i on es preveu que s’aprovin els disset objectius per al desenvolupament sostenible (ODD) que succeiran als objectius del mil·lenni aprovats l’any 2000 per al període 2000-2015.

stats