Política 16/11/2018

La doble nacionalitat i la llei electoral, a debat

La trobada, organitzada per les joventuts socialdemòcrates, estarà oberta a tothom i se celebrarà el proper 24 de novembre

Ara Andorra
2 min
El coordinador de les JSA, Pere Baró, i la tresorera del partit, Cristina Valen, durant la roda de premsa de presentació. / M. M.

Andorra la VellaLes Joventuts Socialdemòcrates d'Andorra (JSA) organitzen un nou debat, obert a tothom, per conèixer l'opinió i les possibles solucions que apunta la ciutadania per fer viable la doble nacionalitat i impulsar un canvi de la llei electoral. Com el Partit Socialdemocràcia (PS) ja ha denunciat en múltiples ocasions, l'actual llei electoral no aconsegueix traslladar a les cambres comunals i al Consell General una reflex més fidedigne dels votants. “Un sistema que no representa Andorra, una majoria absoluta d'un color polític que no es real impedeix que prosperin lleis que el país demana”, ha exposat el coordinador de les JSA, Pere Baró.

És per això que des de les joventuts i des del partit es defensa un canvi de model que s'orienti cap a la proporcionalitat. I, per tant, s'impedeixi la majoria absoluta als comuns només amb la diferència d'un vot i que les llistes comunals a les eleccions generals no sigui per majoritari i els dos consellers puguin ser cadascun de llistes diferents. Han recordat que actualment DA governa amb el 7% del suport de la població total a Andorra. A més, recorden que segons les dades del mateix departament d'Estadística prop de 15.000 persones, amb la legislació actual, podrien obtenir la nacionalitat andorrana però no ho fan.

Lligat amb el canvi electoral, ve de la mà la modificació per permetre la doble nacionalitat. Consideren que el sistema actual és “injust” perquè t'obliga a escollir entre la nacionalitat d'origen i l'andorrana. Els socialdemòcrates plantegen la rebaixa a 10 anys de residència per poder obtenir el passaport i impulsar acords amb els estats corresponents perquè ambdues nacionalitats siguin efectives. Tot plegat, creuen que “impulsaria un funcionament més representatiu i una democràcia més justa”. “Però hi ha una elit política que no li convé, anem molt endarrerits”, ha denunciat la tresorera del partit, Cristina Valen.

De tot plegat en volen parlar amb totes aquelles persones que el proper 24 de novembre a les cinc de la tarda s'acostin fins a la sala de l'Espai d'Escaldes-Engordany.

stats