Política 12/12/2019

La situació econòmica del comú, Naturlandia i la cultura, punts clau en els programes de Sant Julià

Terceravia, Desperta Laurèdia i Units pel Canvi coincideixen en la importància d'establir una correcta gestió a la corporació lligada amb una transparència dels comptes

M. P.
4 min
Els programes de les candidatures que es presenten a Sant Julià de Lòria per a les eleccions comunals. / M. P.

Andorra la VellaNo és cap sorpresa per ningú quan s'afirma que la situació econòmica i financera del comú de Sant Julià de Lòria no és ni la més desitjada ni la més òptima pel conjunt de ciutadans de la parròquia. Les tres candidatures que concorren a les eleccions comunals del 15 de desembre, Units pel Canvi (UPC), Terceravia + Unió Laurediana + Independents i Desperta Laurèdia, ho saben bé i, per aquest motiu, han dissenyat uns programes electorals on deixen ben clar, ja en el primer punt, la voluntat de treballar per una millor gestió econòmica lligada a una transparència total dels comptes comunals, un fet que ha brillat per la seva absència durant les darreres legislatures.

Si aconsegueix arribar al comú, Joan Travesset (UPC) vol promoure una auditoria de comptes de la corporació comunal, així com de les societats públiques amb l'objectiu de conèixer l'estat financer de la parròquia; continuar reduint l'endeutament del consistori "garantint inversions" a la vila; elaborar pressupostos equilibrats controlant les despeses, i no endegar "inversions faraòniques" inassolibles financerament pel comú. En aquest sentit, seria d'especial importància la creació de noves estructures de participació ciutadana, fomentar la celebració de reunions de poble i posar en marxa un departament específic d'atenció al ciutadà.

Josep Majoral (Terceravia+UL+I) aposta, seguint en aquesta línia, per unes finances comunals responsables i transparents. Per assolir l'objectiu financer, proposa fixar pressupostos a dèficit zero, trobar l'equilibri entre les despeses de funcionament i les necessitats de la parròquia i, coincidint amb el programa de Travesset, "reduir el deute del comú sense comprometre el benestar de la ciutadania". Quant a la part de transparència, l'exconseller general té la voluntat d'impulsar la creació d'un butlletí trimestral digital que reculli la feina feta i ser molt més proactius a les xarxes socials i a la web per posar tota la informació a l'abast del poble.

Cerni Cairat (Desperta Laurèdia) és el darrer en arribar al món polític però compta amb uns ideals clars. El cap de llista invertirà de manera responsable els diners públics i aplicarà "mesures d'estalvi en inversions que s'han demostrat inviables". Igual que la resta dels seus competidors, afavorirà mecanismes de comunicació eficaços entre els departaments del comú i apostarà, també, per la transparència en la gestió, un aspecte que sens dubte és indispensable a Sant Julià.

Gestió a Naturlandia

Precisament, la candidatura que encapçala Cairat és la que duu al seu programa un major nombre de punts adreçats a millorar el futur de l'ecoparc. Desperta Laurèdia aposta per prioritzar "la qualitat enfront de la quantitat" i potenciar l'entorn mediambiental en el qual es troba la Rabassa. Així doncs, la formació considera convenient "desenvolupar un servei de restauració i allotjament de qualitat"; reconvertir el parc d'animals en "un centre d'interpretació de recuperació de la fauna del Pirineu"; promocionar el turisme de lleure esportiu, i desenvolupar un recorregut natural inclusiu per a persones amb discapacitat.

Terceravia destaca que es destinaran els recursos necessaris per canviar el rumb econòmic i social de Naturlandia. Per aquest motiu, Majoral considera "estrictament necessari" una comptabilitat analítica de les diferents activitats, així com un control acurat que permetrà prendre decisions fiables en el futur per tal de "recuperar la il·lusió i la confiança" del personal que allà hi treballa.

La fórmula de Travesset demana reorganitzar la direcció del parc i convertir-lo en un "projecte nacional", a banda de fer una "entrada digna" a la vall del Madriu-Perfita-Claror. Tot i això, el candidat socialdemòcrata no creu que tan sols una activitat econòmica com és Naturlandia sigui suficient per reactivar la parròquia.

Millores en infraestructures i urbanisme

Tots tres tenen millores significatives pel que fa a la reforma d'infraestructures de la parròquia. Travesset i Cairat coincideixen en el fet que s'ha de remodelar l'avinguda Verge de Canòlich, tot i que el candidat socialdemòcrata aposta per crear una zona verda i per a vianants tot just davant de la plaça de la Germandat eliminant així el trànsit. Per la seva banda, Desperta Laurèdia parla en el seu programa de "pacificar" el pas dels vehicles, prioritzant la circulació de vianants, i obligant els conductors a circular a velocitat reduïda.

Cairat també creu que s'ha de fer del Prat Gran "l'espai verd de Sant Julià de Lòria", que compti amb zones de jocs infantils i un aparcament soterrat. També es volen reformar la majoria de voreres de la vila i consensuar un pla de recuperació de la plaça Major, ja que "és part de la identitat laurediana". Travesset parla d'ampliar el passeig al marge del riu Valira dotant-lo de zones de repòs i promoure un pla d'embelliment dels carrers i zones públiques amb l'objectiu de fer de la parròquia una "ciutat accessible".

Per la seva banda, la candidatura de Majoral proposa millorar l'accessibilitat rodada al centre i fer partícip a la ciutadania de les millores de la parròquia tot impulsant concursos d'idees per millorar les infraestructures comunals.

Reforç a la cultura

Sant Julià és una de les parròquies més actives del Principat pel que fa a esdeveniments culturals, però com bé assenyalen les formacions sembla que no en són suficients. La candidatura liderada per Majoral vol "recuperar la referència en l'àmbit cultural i participatiu", així com facilitar la gestió de les entitats culturals per tal de fer-les més àgils; crear sinergies entre la cultura i el comerç de la parròquia, i organitzar conferències i activitats conjuntament amb la Universitat d'Andorra (UdA).

La llista de Desperta Laurèdia és més ambiciosa en aquest sentit. Cairat "instarà" al Govern que instal·li el Museu Nacional d'Andorra a la vila laurediana; incrementarà la implicació de Sant Julià amb l'Escena Nacional d'Andorra (ENA); es potenciaran projectes de pedagogia escènica on es combinin la música, la dansa i el teatre, i se seguiran promovent esdeveniments i experiències culturals amb repercussió internacional.

Travesset també coincideix amb els altres dos candidats en el fet que cal reforçar les entitats culturals de la parròquia. Així, la voluntat del socialdemòcrata és crear una agenda amb tots els esdeveniments culturals, així com una xarxa de museus i donar ple suport a les iniciatives dels ciutadans per tal de promoure el coneixement del patrimoni cultural. Pel que fa a la gastronomia, cal potenciar "els productes de proximitat i de qualitat" dels quals disposa Andorra i, en particular, Sant Julià de Lòria.

stats