Política 20/06/2019

Encamp perd 200.000 metres quadrats de terreny

El consell de comú ha ratificat la nova delimitació del límit fronterer amb França

T. Navarro
3 min
Reunió del consell de comú d'Encamp aquesta tarda. / T. N. (ANA)

EncampSeguint amb les negociacions fetes pels governs andorrà i francès al llarg dels darrers deu anys, el comú encampadà ha aprovat en la sessió de comú celebrada aquest dijous els nous límits amb França, que suposen una pèrdua de 200.000 metres quadrats, que suposen el 0,3% del territori andorrà. Uns terrenys que formen part de la concessió que la parròquia té amb l'empresa Saetde i que, segons ha informat el cònsol major, Jordi Torres, ja coneixen "de manera oficiosa". El canvi no suposarà una renegociació amb l'empresa concessionària donat que no afecta en el pagament d'impostos i, encara que perdi un 0,7% dels terrenys cedits, aquests corresponen a una zona no esquiable.

Un altre dels punts debatuts ha estat la feina que s'està duent a terme en el marc de la Comissió de Gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror. La consellera de Liberals d'Andorra + Independents, Maribel Lafoz, ha qüestionat l'eficàcia de la tasca de les persones tècniques que hi treballen perquè dona la sensació que "no hi ha cap pla previst a mitjà i llarg termini" i "no hi ha una dinamització en la preservació de la vall", posant sobre la taula que potser el problema és que no hi ha cap comú que lideri aquesta feina. Per la seva part, Torres ha assegurat que dels dos estudis que manquen, el que fa referència a l'ordinació es podrà aprovar a finals d'any, mentre que del pla de conservació "ja està l'esborrany i l'estructura fetes".

Així mateix, el consell ha aprovat l'adjudicació de les obres del parc del Tirader, una infraestructura necessària per a Torres, ja que en la part alta del poble d'Encamp no hi ha parcs infantils. La parròquia en destinarà 167.000, que suposaran l'eixamplament del camí cap al Funicamp i la construcció de l'estructura, mentre que la propietat de la parcel·la sufragarà el 55% del cost total, que implica l'eixamplament de la carretera. D'altra banda, també s'han adjudicat les obres per a la connexió d'aigües pluvials al torrent estret del carrer de Vila, seguint amb les directrius marcades per Govern, i els estudis per a la construcció d'un aparcament horitzontal al Prat de Baró, per un import de 234.000 euros i que es preveu que estigui en funcionament de cara a la tardor.

Bonificacions a les terrasses

Amb l'objectiu d'afavorir que els comerços s'adaptin a la nova ordinació de l'ús de terrasses en l'espai públic, el comú bonificarà als propietaris amb un descompte en l'impost, que serà del 100% el primer any i el 50% el segon. D'aquesta manera, esperen pal·liar el cost que suposa canviar el mobiliari i els descomptes de certes empreses per fer ús del seu material promocional. En la mateixa línia, el comú repartirà una guia perquè els propietaris coneguin la normativa. I seguint amb l'obligatorietat per part dels propietaris de gossos de fer una analítica als animals, el cònsol major ha anunciat l'inici d'una campanya de distribució d'ampolles, que serviran per netejar les miccions de les voreres. Segons s'ha previst, un cop fetes les anàlisis els amos rebran una de les 2.000 ampolles de què disposa el comú.

Tot a punt per la ruta dels orris

El consell ha aprovat el plec de bases per a la senyalítica de la ruta dels orris, que esperen posar en marxa aquest estiu després de la signatura del conveni entre la parròquia i Govern. Una ruta que comptarà amb el suport de Cal Pal, que dins de la posada en valor de la pedra seca, considera els orris com una peça clau, Per això, oferirà itineraris guiats formats per la mateixa institució per conèixer de prop l'evolució de les estructures.

stats