Política 29/03/2019

Una escaldenca deixa un terreny de 1.500 metres quadrats en herència al comú

El consistori ha tancat el pressupost del 2018 amb un milió de superàvit

T. Navarro
4 min
Un moment de la sessió de consell de comú d'Escaldes-Engordany aquest dijous. / T. N. (ANA)

Escaldes-EngordanyDes d'aquest dijous el comú d'Escaldes-Engordany és el propietari del Roc de Paulet, a la carretera de la Plana. Els terrenys, a l'entrada de la vall del Madriu, són la donació de Celestina Calva Rossell, de Cal Jepet, que va voler que els 1.548,44 metres quadrats de la seva propietat passessin a ser del consistori quan ja no hi fos. El consell de comú ha aprovat l'acceptació de la donació, tot i l'abstenció de l'oposició, durant la sessió de consell de comú, on els consellers han pogut estrenar la nova sala del consell de comú.

Tant la consellera del Partit Socialdemòcrata + Independents, Cèlia Vendrell, com el conseller de Liberals d'Andorra + Independent, Higini Martínez-Illescas, han demanat més informació sobre la donació, ja que actualment hi ha un litigi amb el propietari del terreny veí. El cònsol menor, Marc Calvet, ha qualificat el litigi de "poc greu" perquè només s'han de posar d'acord en el límit de cadascuna de les propietats, comprometent-se en nom del comú a resoldre'l.

Un altre dels temes que ha generat debat durant la sessió del comú ha estat la modificació de l'Ordinació reguladora de l'accés de vehicles rodats a la zona de Vivand. La majoria ha portat la proposta al consell arran de les demandes d'alguns hotelers, sobretot de la part alta, perquè els vehicles puguin arribar fins a la porta i descarregar l'equipatge dels clients. Martínez-Illescas ha estat el primer en demanar la paraula, proposant més zones de càrrega i descàrrega personals en els carrers perpendiculars o l'accés dels vehicles a la zona per als vianants a la nit. Una demanda a la qual la cònsol major, Trini Marín, ha contestat numerant les zones de càrrega i descarrega que ja existeixen als voltants de l'avinguda.

Vendrell, en canvi, ha estat més dura, criticant que s'hagués de modificar l'ordinació tres mesos després d'haver-la aprovat. Ha demanat que l'ordinació contempli l'accés als vehicles que són de persones que no resideixen a Vivand però que han d'anar a buscar a algú amb mobilitat reduïda. "A ningú se li ha prohibit mai anar a buscar una persona amb mobilitat reduïda", li ha contestat Marín a la consellera socialdemòcrata, que no ha posat en dubte la resposta de la cònsol major però sí que ha insistit a plasmar-ho a l'ordinació per evitar problemes als veïns de la zona.

I l'heliport?

Els dos consellers de l'oposició han demanat a la majoria del comú el seu posicionament respecte a la construcció de l'heliport a Tresoles, portant al consell de comú la proposta electoral de Demòcrates a les eleccions generals. Ambdós han remarcat la perillositat de la zona, on no es podran fer aterratges d'emergència perquè la pista no pot tenir el rodatge suficient, a més de la repercussió que pot tenir en el descans dels veïns el fet que les línies de vol passin per sobre dels 100 metres d'altitud.

Marín ha volgut desmarcar-se del debat perquè "és una qüestió nacional", encara que ha deixat clar que "ha de prevaldre la seguretat i el benestar". Sí que ha contestat a Vendrell el conseller d'Aparcaments i Administració i secretari general de Demòcrates, Esteve Vidal, que, llegint textualment el programa del partit, ha afirmat que l'hipotètic futur govern valoraria la viabilitat "sempre i quan hi hagi informes tècnics favorables i consens amb la plataforma de veïns". "La plataforma veïnal ja ha deixat clar què no vol", ha rebatut Vendrell, especificant que els informes que s'han fet de moment tampoc han estat valorables. Martínez-Illescas, en canvi, ha demanat estudis sobre la contaminació acústica que pot generar la nova estructura, al que la cònsol ha contestat que "són competència del Govern".

Un milió de superàvit

El comú d'Escaldes-Engordany ha tancat l'exercici pressupostari del 2018 amb un superàvit d'un milió d'euros. Uns resultats que la corporació creu que són resultat de la reactivació econòmica, la revisió del pla d'urbanisme al Clot d'Emprivat o el creixement de negocis i activitats registrades a la parròquia.

Els ingressos han crescut un 9% respecte a l'any passat, el que suposa un increment de 2,3 milions d'euros, superant en quatre milions d'euros les previsions inicials, mentre que les despeses de funcionament s'han mantingut ajustades al pressupost. També ha augmentat el nivell d'inversió, que supera els deu milions d'euros als quals es va comprometre el consistori, finançats amb recursos propis. Les principals inversions han estat la remodelació de l'avinguda Carlemany, amb un pressupost de 3,6 milions d'euros, la reforma de les piscines i el gimnàs comunal, la construcció del nou tanatori i sala de vetlles, adjudicada a finals d'any, o la reforma de l'edifici del comú.

Els pressupostos també reflecteixen una reducció de l'endeutament de 2,8 milions d'euros, situant el total en 16,7 milions d'euros. "Amb un ritme normal d'amortització quedarà totalment saldat en un termini de cinc anys i escaig", ha explicat la consellera de Finances i Compres, Núria Gómez, afirmant que el comú no ha hagut de contractar pòlisses de crèdit "perquè no s'han registrat tensions de tresoreria". Així, el resultat pressupostari de l'exercici 2018 es tanca amb un milió de superàvit, a falta de començar la construcció del futur aparcament vertical de l'Obac, que el comú espera començar els treballs amb l'enderroc dels edificis afectats.

stats