Política 06/05/2019

Espot demana des del Pas "solidaritat" amb els que "ho estan passant malament"

El candidat a cap de Govern per DA és partidari d'un executiu de coalició i reconeix que hauran de fer "concessions"

C. G.
3 min
Els consellers generals Xavier Espot, Carles Ensenyat i Maria Martisella passegen pel Pas de la Casa. / C. G.

El Pas de la CasaEl candidat a cap de Govern de Demòcrates (DA) i conseller general des de fa menys d'una setmana s'ha desplaçat aquest dilluns al migdia fins al Pas de la Casa. No ho ha fet sol, ja que ha estat acompanyat pels consellers electes encampadans del grup parlamentari demòcrata Maria Martisella i Carles Ensenyat. Després de passejar per la vila, força desèrtica i amb bona part dels comerços tancats per la falta de clients, han parlat amb afectats per "copsar els seus neguits". Com a mostra de suport a tots ells, els tres consellers s'han quedat a dinar. "No venim a passar 10 minuts", ha refermat Espot, sinó "a consumir i mostrar el camí a la resta dels ciutadans".

El líder demòcrata els ha recordat a tots ells que, "en moments de dificultat hem de ser solidaris amb els que ho estan passant malament". Per aquest motiu s'ha sumat a la crida que s'està fent sobretot a través de les xarxes socials a pujar al Pas a gastar, sigui per comprar o per menjar.

Campanya de solidaritat amb el Pas a les xarxes socials.

Espot ha reconegut que no té novetats respecte a com estan evolucionant els treballs a l'RN22. Com era d'esperar, ha donat el "100% de suport" a les accions que està duent a terme el Govern per ajudar a la gent de la vila, tant les ja en actiu (com la gratuïtat del túnel d'Envalira), com les que han de venir els propers dies.

En qualsevol cas, ha recordat que accions com excempcions fiscals o reduir les cotitzacions a la CASS no es poden fer via decret o reglament governamental, i caldrà que siguin aprovades pel Consell General. "Tot el que sigui raonable i equitatiu tindrà el nostre suport", ha reiterat.

Contraban de tabac

Malgrat que des de la policia es va desmentir la setmana passada que el tall d'accés a Andorra des de França estigués alimentant el negoci del contraban de tabac, la realitat contradiu aquesta versió, així com les declaracions d'alguns veïns del Pas de la Casa.

Segons la policia ara la localitat està més controlada policialment, per tal que no proliferi el contraban de tabac aprofitant la picaresca que no hi ha control duaner perquè la carretera està tallada. Fonts policials van exposar que no han notat més moviments dels que ja són habituals pujant i baixant pels camins que connecten França amb Andorra.

El volum de contrabandistes és "l'habitual" i no hi ha un increment "substancial", tot i que possiblement ara es notin més per la poca activitat que es registra al Pas de la Casa, sobretot als comerços, segons van afirmar les mateixes fonts.

Però l'escenari no és exactament així. Si bé el pas de vehicles està controlat, no passa el mateix amb els tradicionals 'fardellistes', que continuen actuant encara amb més tranquil·litat, ja que el Pas és ara una vila deserta amb la majoria de negocis tancats i sense quasi moviments. Un exemple, que no és anecdòtic, és que alguns dels veïns i periodistes que aquesta setmana han pujat habitualment al Pas de la Casa veuen de primera mà com homes carregats amb fardells caminen per la neu en direcció a França.

El tall de carretera, doncs, ha paralitzat l'activitat al Pas de la Casa però no la de les bandes organitzades que continuen travessant la frontera amb tabac que després introduiran en el mercat negre del departament veí francès. Potser la situació no ha empitjorat respecte a quan la carretera era oberta, però el que està clar és que l'activitat del contraban no s'ha aturat i que no hi ha cap intenció de dissimular, sinó que hi actuen a plena llum del dia a ulls de les persones que estan al Pas de la Casa.

Com a mínim resulta curiós que mentre una comitiva de DA, així com d'altres partits, han estat al Pas per interessar-se per la greu situació que pateixen els comerços, els contrabandistes mantenien la seva activitat sense cap mena de pudor.

Partidari d'un govern de coalició

En un altre ordre de coses, i preguntat per com evoluciona la formació de govern, ha dit que "és optimista" respecte a assolir pactes amb els partits que s'hi han mostrat predisposats: Liberals d'Andorra, terceravia i Ciutadans Compromesos. A tots ells els ha ofert "mà estesa" de cara a les properes reunions que tindran lloc aquesta setmana.

Espot ha manifestat que si cal governar "en solitari, ho farem", però des de DA aposten per una estabilitat més enllà dels quatre anys que dura la legislatura, fet que implica que alguna de les forces presents al Consell puguin entrar a formar part del govern i implicar-se en "la configuració d'un programa conjunt" amb DA.

En aquest sentit, ha reconegut que "tothom haurà de ser capaç de fer concessions, inclosos nosaltres", ha plantejat.

stats