Política 20/03/2017

Els experts en la UE recomanen un acord d'associació beneficiós per a les dues parts

L'EFA ha organitzat la jornada 'Unió Europea: el futur acord d'associació entre Andorra i la UE'

M.b.
2 min
Joranda 'Unió Europea: el futur acord d'associació entre Andorra i la UE', a l'Art Hotel

Andorra la Vella“És important assegurar-se que l'acord d'associació ofereixi una situació guanyadora per a les dues parts, que cap d'elles perdi”. Així ho ha dit l'ex comissari europeu d'Empresa i Indústria, Günter Verheugen, durant la jornada 'Unió Europea: el futur acord d'associació entre Andorra i la UE', organitzada aquest dilluns a la tarda per l'Empresa Familiar Andorrana. Aquesta idea l'han compartit també els altres dos ponents, Andreu Olesti, catedràtic de Dret Internacional Públic, i Xavier Fernández, professor titular de Dret Internacional Públic.

Verheugen considera que Andorra ja està completament connectada al món exterior, i per tant, Europa li pot oferir una base legal per als ciutadans i els negocis, a més de l'estabilitat d'una regió més àmplia. Tot i això, està convençut que les negociacions no són prioritàries per a la UE perquè “està més preocupada pels seus propis problemes”. Per tant, creu que no cal una solució ràpida però que s'acabarà assolint, i per això, “cal que convencem a la gent que serà bo per tothom”.

L'objectiu d'aquesta jornada és aportar la màxima informació possible a la ciutadania, ja que des de l'EFA, el seu president, Josep Maria Cases, ha criticat que les converses entre Andorra i la UE estan generant incredulitat, i la gent no està prou assabentada del que suposarà per al país. Tot i això, està convençut que el Govern ho està fent el millor que pot, i confia que l'acord d'associació respecti molts sectors com ara el tabaquer.

Per la seva banda, Andreu Olesti s'ha mostrat convençut que s'assolirà un acord beneficiós per a les dues parts, tot i que no ha pogut concretar l'afectació final perquè diu que dependrà dels continguts negociadors. “Si cadascú fa el seu paper, s'acabarà cedint per les dues parts”, ha assegurat.

En aquest sentit, Xavier Fernàndez ha considerat que es tracta d'un acord molt ambiciós perquè vol cobrir qüestions molt àmplies que van des de mercaderies i serveis, fins a persones o polítiques socials. És per això que considera que el gran repte per a Andorra serà assumir molta part del cabal comunitari, i a la vegada mantenir les seves particularitats.

stats