Política 03/08/2016

Primer la filosofia, després els detalls

El cap de Govern demana als grups parlamentaris una posició sobre les línies generals de la proposta de reforma del sistema sanitari, abans de discutir mesures concretes

Ana
2 min
El cap de Govern i diversos ministres a AINA

CanilloLa proposta de pacte d'Estat per a la reforma del sistema sanitari, que el Govern ha fet arribar als presidents dels grups parlamentaris, exposa les línies generals i la filosofia del projecte, detallant les mesures que el ministre de Salut ja va donar a conèixer durant la compareixença davant dels parlamentaris, entre les quals hi ha la regulació de l'accés dels professionals al sistema i la regulació de l'elecció dels professionals, així com el compromís de no apujar les cotitzacions fins que la conjuntura econòmica no millori. Per donar seguiment al pacte d'Estat, el Ministeri de Salut es compromet a tenir informats els signataris i a articular reunions mensuals -o amb la periodicitat que "faci falta"- per analitzar els detalls de la implementació de la reforma.

Així, el cap de Govern, Toni Martí, s'ha mostrat predisposat a parlar amb tots els presidents dels grups per tal que facin els seus suggeriments sobre el document, però vista l'experiència amb el pacte d'Estat per la Unió Europea, ha avisat que un pacte d'Estat "es vol o no es vol", i ha emplaçat les formacions a manifestar si creuen amb el model de reforma proposat i si s'hi volen sumar o no. En aquest sentit, i arran de les crítiques sobre la poca concreció de la proposta, Martí considera que primer cal compartir la filosofia i després ja es parlarà dels detalls i s'exposaran les mesures concretes a cadascun dels col·lectius afectats. De fet, el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, ha afegit que les reunions amb els col·lectius començaran al setembre amb el Col·legi de Metges, que és el sector més afectat per les mesures.

D'altra banda, Álvarez Marfany també ha indicat que s'espera que a finals de mes o a principis de setembre es pugui disposar dels resultats de l'expedient que el Govern va obrir arran de les irregularitats detectades al SAAS. Sobre aquesta qüestió, Martí ha afegit que ja va comunicar a la consellera general del PS, Rosa Gili, que l'expedient es va obrir abans que la formació fes públic el seu malestar, i que de seguida que tinguin els resultats els hi faran arribar.

Ministres i Cap de Govern, de colònies

Els membres del Govern han fet aquestes manifestacions en el decurs de la visita anual a la casa de colònies AINA, on han compartit el seu temps amb els infants que hi fan estada aquests dies. Toni Martí ha volgut agrair la tasca de mossèn Ramon al capdavant de la instal·lació així com la de tots els monitors, assegurant que "m'honora veure gent que es desviu pels altres". A més, també ha assegurat que el país és pioner en l'organització d'activitats de lleure per a infants a preus assequibles, com les d'AINA o dels esports d'estiu que duen a terme els comuns. A més del cap de Govern, han participat en la visita els ministres Gilbert Saboya, Carles Álvarez, Francesc Camp, Xavier Espot i Olga Gelabert.

stats