Política 24/03/2015

La negociació per formar els grups parlamentaris fa preveure que el termini no s'escurçarà

Les quatre formacions debatran la creació dels grups parlamentaris aquest dimecres. DA podria cedir un conseller al PS si Liberals cedeixen els dos parlamentaris que els fa falta a SDP

M.t.
2 min
Els nous consellers generals aquest dilluns / M.T.

Andorra la VellaLes quatre formacions amb representació al Consell General han posposat fins a aquest dimecres a la tarda el debat sobre la formació dels grups parlamentaris i l'eventual cessió de consellers generals per tal que hi pugui haver quatre grups. Hores d'ara tot sembla indicar que s'esgotarà el termini de cinc dies –que acaba dilluns– per formar els grups i presentar les candidatures a cap de Govern.

Pel que fa a la formació dels grups, tot depèn de la voluntat de Demòcrates per Andorra i de Liberals d'Andorra a l'hora de cedir consellers per tal que les altres dues formacions puguin formar grups parlamentaris. Cal recordar que el Partit Socialdemòcrata (amb tres consellers) necessita un parlamentari més per formar el grup, però aquest podria retornar durant la legislatura al seu grup d'origen. En el cas de Socialdemocràcia i Progrés, però, són necessaris dos consellers, i un d'ells hauria de formar part permanentment d'aquest grup parlamentari, de manera que, per al grup parlamentari que deixés els consellers, suposaria un perjudici en l'assignació econòmica i una pèrdua de pes específic a les comissions legislatives.

Tal com es va escenificar aquest dilluns durant la constitució del Consell General, sembla que SDP estaria buscant els dos consellers que necessita de la part de Liberals d'Andorra. Fonts dels Liberals, però, consideren que tot plegat dependrà de la voluntat de les dues forces majoritàries, i no només d'una sola. En canvi, fonts demòcrates han assegurat que estan pendents del que decideixi Ld'A sobre si deixen un parlamentari al PS. Si Liberals no fes aquest pas, atès el perjudici que comportaria per a SDP, DA es planteja no cedir el conseller i que els cinc consellers generals del PS i d'SDP passin a formar part del grup mixt. Amb tot, des de DA també tenen en compte que si hi ha quatre grups parlamentaris perdrien la majoria a la Junta de Presidents.

A banda de resoldre aquest entrellat, també està pendent de conèixer-se si Liberals d'Andorra presentarà un candidat a cap de Govern –SDP i PS no poden presentar-lo perquè no arriben als sis consellers generals. El termini per prendre aquestes dues decisions s'esgota dilluns vinent, i tot sembla indicar que no hi haurà possibilitat d'escurçar el termini. Un cop s'hagi reunit la nova Junta de Presidents, s'haurà de convocar la sessió d'investidura del cap de Govern, que ha de celebrar-se la setmana vinent. Tot seguit el Govern presentarà el projecte de llei per donar sortida a la situació de BPA i que el text es pugui aprovar en 48 hores per la via de l'extrema urgència i necessitat.

stats