Els funcionaris de baixa cobraran divendres la prestació de la CASS

Des de la parapública neguen que el retard tingui a veure amb una incidència que se'ls pugui atribuir

El Govern ha justificat el fet que els treballadors públics que es troben de baixa hagin patit un retard en el cobrament d'aquesta baixa a una incidència administrativa de la CASS i ha destacat que aquest mateix divendres ja cobraran. D’aquesta manera, el titular d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha respost a una pregunta formulada pel president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, que el mes d’agost la comissió de la mútua dels funcionaris va decidir un canvi en el reglament que suposa un seguit de modificacions en les dates de cobrament en cas de baixa, la qual cosa s'ha afegit a la incidència esmentada.

Des de la CASS s’ha emès, unes hores després de les manifestacions del ministre, un comunicat de premsa per puntualitzar que aquesta incidència “no és atribuïble a la responsabilitat” de la parapública tot i que “lamenten” la situació que ha afectat els funcionaris. Així, en aquest mateix escrit, posen en relleu que el canvi de procés va entrar en vigor l’1 de gener d’aquest any quan des de la CASS es va preparar el procés per fer els pagaments dels aturs dels treballadors públics, de la mateixa manera que la resta d’assegurats. Afegeixen que des de Funció Pública del Govern es va demanar que no s’activés aquest canvi i que s'aplacés fins a l’abril, mes en el qual es va demanar un nou ajornament, diuen des de la CASS, fins al mes d’octubre. Tenint en compte que l’1 d’octubre entrava en vigor el reglament de la mútua dels funcionaris, la CASS va “reiterar la seva petició” rebent com a resposta, han manifestat, que els pagaments s’efectuarien a partir del 3 de novembre. A finals d’octubre, però, la CASS va començar a rebre queixes dels funcionaris que manifestaven haver estat enviats pel Govern a la parapública, des d’on se'ls responia que aquesta gestió “es continuava portant des del Govern fins al mes de novembre”. Davant aquesta circumstància, conclouen les explicacions de la CASS, van “accelerar” els procediments interns per poder fer arribar al Govern l’arxiu amb el llistat dels treballadors de la funció pública que es troben en situació de baixa laboral, un tràmit que s’ha completat aquest dijous.

El ministre ha explicat durant la seva intervenció al Consell General que un cop aprovat, a l'agost, el reglament de la mútua, el Govern satisfà el dia 25 del mes en curs la part corresponent al treball realitzat; la CASS paga el seu percentatge per la baixa el 3 del mes següent i la mútua satisfà el complement al mes següent, tal com ha concretat Jover. Això ha comportat, ha afegit, un canvi respecte al funcionament anterior, quan la CASS feia la transferència directa a la mútua. Segons el ministre, ha estat aquesta modificació de model i la incidència abans esmentada, el que ha provocat que hi hagi hagut aquest retard en el pagament, si bé és previst que els treballadors cobrin ja aquest divendres la part de la CASS.

Gallardo ha lamentat els perjudicis que això ha pogut provocar als empleats públics i el fet que no hagin estat informats de la manera correcta. En aquest sentit, ha criticat que des de Funció Pública es derivés els treballadors a la CASS, des d’on tampoc se’ls ha respost correctament. Això, ha emfasitzat, ha generat “confusió i malestar”.

Gallardo també ha demanat sobre a quantes persones hauria perjudicat aquesta situació, a la qual cosa Jover li ha respost que no se sabia amb exactitud però que pot estar al voltant de les 100 o les 150 persones.

Un milió per a un nou projecte d'Andorra Telecom

D’altra banda, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha defensat que els 152.000 euros que s’assumeixen en les obres de millora en els carrers adjacents a la parcel·la on s’havia de construir The Cloud és “la part que els pertoca” i, per tant, ha remarcat que aquesta quantitat és justa i que el que no podien fer era “un regal al comú d’Andorra la Vella”. El president suplent del grup parlamentari mixt i conseller del Partit Socialdemòcrata, Pere López, s’ha mostrat en contra d’aquesta visió i ha insistit que des d’Andorra Telecom s’hauria d’haver assumit una quantitat superior i ha recolzat aquesta opinió incidint en el perjudici que ha patit aquella zona.

Torres ha negat que l’increment de les obres que farà la corporació comunal respecte al projecte inicial sigui fruit de la suspensió de la construcció de The Cloud i també ha informat que el pressupot del 2019 inclou una partida d’un milió d'euros perquè el proper Govern pugui tirar endavant un nou projecte. López ha acusat l’executiu de no voler assumir responsabilitats en el fracàs del projecte de construcció de The Cloud ja que ha remarcat que ja havien insistit que era un projecte inviable. Torres ha respost que sí que es van prendre responsabilitats, decidint aturar tirar endavant la proposta pel sobrecost que suposava.