Política 26/04/2017

El Govern vol impulsar aquest any un pla estratègic per al sector financer

Cinca detalla que el projecte hauria de servir per determinar les accions a fer i el calendari

Ana
2 min
El ministre de Finances, Jordio Cinca / M. T. (ANA)

Andorra la VellaEl Govern té la intenció d’aprovar al llarg d’aquest any una pla estratègic amb diferents eixos d’actuació al voltant del sector financer per "definir cap a on ha d’anar". Així ho ha explicat el ministre de Finances, Jordi Cinca, després de la compareixença al davant de la comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l’estabilitat financera, on hi ha anat acompanyat de la secretària d’Estat d’Afers Financers i Internacionals, Clàudia Cornella. Amb aquest pla, ha destacat el ministre, s’han de donar resposta als reptes "de gran envergadura" que té la plaça financera en el futur.

Tal com ha detallat Cinca, aquest pla estratègic, al qual vol que se sumin els diferents grups parlamentaris, s’ha de centrar en diferents eixos, entre els quals "assentar el model de supervisió" perquè els dos supervisors comptin amb els recursos necessaris; que es pugui fomentar la seva cooperació amb els seus homòlegs estrangers i també establir els mecanismes per garantir la liquiditat. Cinca ha afegit que "si Andorra vol ser un país homologable" haurà d’assumir molta legislació i, "possiblement", també caldrà que es legisli sobre "alguns nínxols" que facin la plaça financera "més atractiva"; per tant, un altre dels eixos seria precisament tirar endavant aquesta legislació per definir exactament aquests nínxols per fer "més competitiva" la plaça i per permetre, també, a les entitats financeres oferir els seus serveis tant al país com fora. Aquest pla ha de servir, per tant, per definir les diferents accions i prioritzar-les, en base a un calendari.

Reaccions de Liberals

Arran d’aquesta compareixença, el president del grup parlamentari liberal també ha destacat que "tot just ara" el Govern comença a "reflexionar" sobre els objectius que es van marcar quan es va crear la comissió, concretament, la creació d’un banc central andorrà i participar en el banc de pagaments i ingressar al Fons Monetari Internacional. Pintat ha explicat que abans que el país pugui accedir a l’FMI caldrà fer una anàlisi molt exhaustiva de tota l'economia i ha recordat que formar-ne part comporta una sèrie de deures i obligacions que s'hauran d’estudiar, com ara fer front als costos econòmics que suposa ser-ne membre, tot i que ha defensat que podria ser beneficiós per al país la integració a aquest organismne.

Cinca ha recordat que hi ha "més elements a favor que en contra" d’aquest ingrès si bé ha afegit que aquest procés "no es fàcil", ja que requerirà d’un "esforç" molt important per al país. El titular de Finances ha remarcat que "fa mesos que es parla" amb l’FMI i que la resposta que estan obtenint és "molt positiva per ajudar", si bé ha afegit que se’ls ha manifestat que fins que no tinguin tot el que es requereix per a l’ingrés no es faci la petició per "no posar el carro davant els bous".

stats