Política 26/06/2018

Els impulsors de l'acampada de protesta pel preu del lloguer critiquen la llei aprovada pel Govern

Aquest dimarts al migdia ha arrencat l'acció reivindicativa que s'allargarà fins dimecres

M. F.
4 min
Els impulsors de l'acampada amb alguns participants aquest dimarts al migdia. / M. F.

Andorra la VellaEls impulsors de l’acampada de protesta pel preus dels lloguers de l‘habitatge que ha arrencat aquest dimarts a les 12 del migdia a la plaça del Poble es mostren molt crítics amb la llei de mesures urgents relatives a l'arrendament d'habitatges impulsada per l’executiu. D’aquesta manera, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, ha posat en relleu que “la situació és molt greu i molt crítica i és ara” que calen solucions i no a llarg termini tal com sembla que donarà fruit el text impulsat per l’executiu. Des de Podem Andorra, que impulsa l’acampada juntament amb l’USdA i el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), es destaca que la protecció del dret a un habitatge digne per a tothom hauria de ser una prioritat de les autoritats, ja que creuen que “no és normal que els jubilats hagin de pidolar” ajuda als fills per poder viure o que els joves no puguin marxar de casa, entre d'altres problemàtiques, tal com ha destacat el president de la formació, Joan Seguí.

Els actes d’aquesta jornada de protesta, que tal com ha comentat Seguí vol “conscienciar” també els ciutadans que “cal sortir al carrer” a protestar pels problemes que els afecten, han arrencat a les dotze del migdia a la plaça del Poble, on de manera tímida anaven arribant persones. A la una s’ha fet la lectura del manifest, en presència d'una dotzena d'assistents, en què reivindiquen la protecció de l’habitatge posant en relleu no només els problemes que tenen els jubilats i la gent gran per poder tenir un habitatge digne sinó la població en general i, en aquest sentit, han destacat que no és normal que la gent hagi de marxar a viure a la Seu d’Urgell i demanen institucions que vetllin pels drets fonamentals, entre els quals l’accés a un habitatge digne, o polítiques socials “que no deixin fora ningú”. També es posa en relleu que la llei presentada pel Govern està “plena d’escletxes i portes escapatòries”. I conclouen que amb aquesta acampada el que es vol és “donar a conèixer que les coses es poden fer d’altra manera”.

Ubach també ha posat en entredit les dades fetes públiques aquest dilluns pel departament d’Estadística en què es manifestava que el preu del metre quadrat a Andorra la Vella se situava vora els 2.200. En aquest sentit, s’ha demanat “com es pot dir que té aquest preu quan tots sabem que un pis se situa sobre els 350.000-400.000 euros?” i ha conclòs que “algú s’ha descuidat 1.000 euros”. D’aquesta manera, ha manifestat que es tracta d’un error o bé “s’estan maquillant les xifres", la qual cosa significa que "tenim un problema greu”. I quant a les solucions per al problema de l’habitatge, ha recordat que ells ja van fer propostes, com per exemple que el preu del metre quadrats quedés fixat en 7 euros i que el que pugi d’aquesta xifra es gravi “via impostos” de tal manera que els propietaris cofinanciïn el que no poden pagar els ciutadans. I és que ha criticat que amb les ajudes actuals el que s’està fent és que acabin revertint en el propietari.

Moments abans que es llegís el manifest ha fet acte de presència a la plaça el president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, que ja va manifestar que donaven suport a aquesta protesta. Seguí ha dit que també compten amb el suport d’SDP i de Liberals i ha destacat les afinitats amb el PS, un partit que té una representació al Consell General que Podem anhela assolir en breu. I quant a Liberals, també ha destacat la voluntat de canvi que han palesat.

Algun ciutadà present a la protesta, com Adrià Ortún, ha destacat que ha estat una ocasió perquè els ciutadans es facin escoltar i ha remarcat els problemes que ell mateix pateix ja que no es pot permetre un lloguer a les parròquies centrals i ha d’anar a viure a les altes, amb les despeses de transport que això acaba comportant. A més, remarca que hi ha gent que ha hagut de marxar a viure a la Seu i que la solució és que s’abaixin els lloguers.

Tot i que al matí només hi havia dues tendes, al llarg de la tarda s'han instal·lat cinc més. Tot i això, l'afluència de gent ha estat continuada, i la consulta popular sobre la regulació dels preus del lloguer ja compta amb més de 200 vots. Durant la tarda, s'han fet rondalles per treballar diferents temàtiques socials i s'ha tornat a fer la lectura del manifest. Aquest dimecres al matí hi tornarà a haver una altra rondalla per valorar i recopilar les diferents propostes i es farà el recompte de la consulta que s’està duent a terme sobre si els ciutadans creuen que els preus dels lloguers s’han de regular. I la protesta clourà amb una nova lectura del manifest.

Aquesta protesta també ha servit perquè els sindicats hagin començat a recollir les signatures per a les iniciatives legislatives populars de la llei de responsabilitat política i el canvi en la llei electoral. Ubach ha fet palès els problemes que han tingut per impulsar aquesta recollida, que s’han reproduït fins i tot aquest dimarts, quan esperaven poder tenir un punt de llum per endollar la fotocopiadora que cal per fotocopiar els documents personals que les persones han d’aportar amb la signatura i al migdia encara no els ho havien habilitat.

stats