Política 08/10/2015

La inversió estrangera del 2015 ja arriba als 41 MEUR

El cap de Govern anuncia que de gener a setembre ja s'ha consolidat aquesta xifra i assegura que això demostra que el procés d'obertura econòmica està permetent que any rere any la inversió estrangera vagi creixent

Ana
2 min
Martí durant el debat d'orientació política / G.LL.T. (ANA)

Andorra la VellaLa inversió estrangera ja formalitzada entre els mesos de gener i setembre del 2015 ascendeix fins als 41 milions d'euros. Així ho ha donat a conèixer el cap de Govern, Toni Martí, durant el debat d'orientació política celebrat aquest dijous al matí. Martí ha assegurat que les xifres demostren que el procés d'obertura econòmica està permetent que any rere any la inversió estrangera vagi creixent.

Així doncs, Martí ha posat en relleu que si l'any 2012 la inversió estrangera formalitzada es va situar en els 14 milions d'euros, el 2013 en els 26 i el 2014 en els 59, en el que portem d'any, de gener a setembre, ja s'han assolit els 41 milions d'euros, "amb una tendència similar a la de l'any passat".

En aquest sentit, el cap de Govern ha donat a conèixer l'arribada d'alguns equipaments mèdics de primer nivell al país, gràcies a l'activitat realitzada des del clúster de salut impulsat per la iniciativa Actua.

Així, ha anunciat que s'ha arribat a un acord amb l'Institut Marquès perquè durant el primer trimestre de l'any vinent obri un centre de fertilitat al Principat. Un centre, ha afegit, "que aprofitarà infraestructures hoteleres de primer nivell ja presents al país, incrementant les sinergies entre el món de la salut i el sector turístic".

Martí ha afegit que el Govern també ha signat un memoràndum d'entesa amb l'Institut Oncològic Baselga, "que està a l'avantguarda del tractament i la investigació del càncer, i que permetrà desenvolupar una unitat d'oncologia al país".

En aquesta mateixa línia, Martí ha anunciat que s'està treballant per tal que l'Institut Cardiològic Brugada, "un dels referents mundials en el tractament de les cardiopaties i descobridors del síndrome Brugada de la mort sobtada, obri una unitat de cardiologia integral avançada a Andorra, tot incorporant els professionals del país".

Premi fiscal als vehicles menys contaminants

Martí també ha donat a conèixer algunes mesures per seguir promocionant la compra de vehicles elèctrics, més enllà d'iniciatives com ara la tercera edició del pla Engega, que s'ha destinat a fomentar l'adquisició d'aquests cotxes.

Així doncs, ha anunciat que, properament, el Govern presentarà a tràmit parlamentari una llei "que inclourà una revisió de les taxes dels vehicles, premiant aquells que emetin menys CO2". L'objectiu, ha afegit Martí, "és que la taxa no es pagui en funció dels cavalls fiscals sinó de les emissions".

El cap de Govern ha posat de manifest que l'objectiu és "situar Andorra entre els països capdavanters en l'ús de vehicles elèctrics" i que, per assolir aquesta fita, "posarem els mitjans per aconseguir que, en tres anys, que el país disposi d'un parc de com a mínim 500 cotxes elèctrics".

stats