Política 20/02/2019

Els joves volen conduir sols a partir dels 16 anys

El Consell General dels Joves també treballa accions per tenir un país més sostenible i per acabar amb la discriminació vers el col·lectiu LGTB

Clara Garnica
2 min
Treball en el si d'una de les comissions del Consell General dels Joves. / C. G.

Andorra la Vella"Ja tenim una edat en què hem de començar a prendre decisions i ser responsables", ha manifestat Martina Comellas, alumne de l'escola andorrana d'Encamp i participant en el 17è Consell General dels Joves. Comellas és la portaveu de la comissió que defensa que els conductors de 16 anys puguin conduir sols, una demanda que s'ha fet "per unanimitat", ha assegurat. Per aquest motiu, durant aquest dimecres han treballat i debatut una modificació de l'actual Codi de circulació.

L'actual legislació obliga als joves a conduir amb la companyia d'un adult fins que no assoleixen la majoria d'edat, i la modificació va encarada a eliminar aquesta condició. Comellas ha celebrat iniciatives com aquest Consell de Joves perquè és la manera que "ens deixin parlar, argumentar el que volem per al nostre país i què creiem que és millor".

En aquest sentit, els joves també creuen que cal fer modificacions a la Llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, per tal d'erradicar la discriminació cap al col·lectiu LGTB (lesbiana, gai, transsexual i bisexual). En aquest sentit, una de les comissions ha treballat una proposició de llei perquè se sentin "més identificats i amb més suport", ha explicat Julio Conde, alumne del col·legi Sagrada Família. "Molta gent es creu que perquè t'agradi una persona del mateix sexe és un pecat o un error", ha lamentat Conde. Per aquest motiu és del parer que s'apliquin més campanyes i tallers per conscienciar els nens a les escoles que "la societat LGTB és bona i no dolenta", així com per ajudar a les persones a fer pública la seva orientació sexual.

La resta de propostes debatudes s'han encarat a vetllar per una Andorra més sostenible. Tal com ha defensat Marc Solsona, alumne de l'Agora International School, s'ha treballat una proposició de llei de modificació de la Llei de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge per tal d'endurir les sancions contra les persones que malmetin la superfície boscosa. L'objectiu és que la població se n'adoni "que Andorra necessita arbres", ha defensat Solsona.

La resta de debats han girat entorn del foment del transport públic, de la implementació d'energies renovables a edificis públics i de fomentar la utilització de combustibles menys contaminants.

Totes aquestes iniciatives polítiques seran debatudes en una sessió el proper 20 de març.

Propostes als programes electorals

El conseller liberal i president d'una de les comissions, Ferran Costa, ha reconegut que el tema mediambiental "ha triomfat" entre les propostes d'aquest 17è Consell i que tant aquesta temàtica com les altres proposades s'han de tenir en compte a l'hora d'elaborar els programes electorals de cara a les properes eleccions generals.

Costa ha defensat el Consell General dels Joves com a iniciativa "cabdal" per apropar les institucions als ciutadans i per ensenyar quins són els procediments que es duen a terme "per vetllar per l'interès general". Els joves que hi participen "cada vegada venen més motivats", ha afegit.

stats