Política 19/02/2019

Una legislatura "atípica" i de "retrocés institucional", segons Naudi

Des de la formació reclamen una modificació urgent del nou reglament del Consell General

M. F.
3 min
El candidat a cap de Govern per Progressistes-SDP, Josep Roig, i el fins ara conseller general de la formació, Víctor Naudi. / M. F.

Andorra la VellaHa estat una legislatura “atípica” i de “retrocés institucional”, així ho considera el fins ara conseller general de Socialdemocràcia i Progrés Víctor Naudi, que ha aprofitat la roda de premsa setmanal de la formació per fer balanç de la legislatura. Considera que des del Govern no s’ha sabut donar resposta als problemes econòmics i socials de la població i que tampoc no s’han impulsat les reformes estructurals necessàries. A més, creu que en l’àmbit legislatiu s’ha “fomentat la inseguretat jurídica”.

D’aquesta manera, Naudi ha qualificat com de “fracàs” l’acció del Govern en l’àmbit econòmic i social, ja que “no s’ha contribuït a la millora de la qualitat de vida” de les persones, el poder adquisitiu de les famílies ha baixat, hi ha més problemes amb l’habitatge i ha calgut que el Govern hagi incrementat les ajudes socials, un fet que des de Progressistes-SDP qüestionen ja que no entenen com “el ministre candidat” en fa “bandera” d’aquesta qüestió. Quant a les reformes estructurals creuen que lluny d’haver-les encarat el que ha fet l’executiu és deixar-ho “empantanegat” i en aquest sentit Naudi s’ha referit a temes com la reforma sanitària, les pensions de la CASS o lleis com la de transferències, la de competències o la de la funció pública i ha destacat que des de l’executiu o bé no s’ha fet “res” per abordar aquestes qüestions o “s’ha fet malament”. En aquest sentit, Naudi creu que al cap de Govern, Toni Martí, li ha “faltat cintura política” i no ha arribat als consensos que haurien estat necessaris. També ha faltat transparència, ha dit Naudi, en les negociacions amb la Unió Europea i ha lamentat que la comissió BPA només hagi servit com a “cortina de fum” i no hagi tret “l’entrellat” del que va passar. En aquest sentit, ha manifestat que s’ha acabat imposant el posicionament del Govern de voler integrar-se al Fons Monetari Internacional (FMI).

En l’àmbit legislatiu, tant Naudi com el candidat a cap de Govern de la formació, Josep Roig, s’han mostrat especialment crítics amb la modificació del reglament del Consell General i, en especial, amb els canvis a l’article 5, ja que creuen que es dificulta que els consellers generals puguin exercir el seu dret d’accés a la informació. Naudi ha destacat que només ell va votar en contra d’aquesta modificació i creu que ha mancat “reflexió”. Davant aquesta circumstància de retallada de l’accés a la informació des de Progressistes-SDP es demana una modificació amb caràcter d’urgència d’aquest punt, ja que és “inajornable [tenir] unes institucions transparents i lliures de corrupció”, ha destacat Roig. De fet, van transmetre als observadors de l’OSCE que es va traslladar al país la setmana passada aquest neguit. Creuen, per tant, que un cop passin les eleccions aquest accés a la informació ha de ser un tema que es posi sobre la taula.

Des de la formació no han volgut avançar cap novetat sobre possibles llistes territorials i Roig ha respost a les preguntes dels periodistes que fins a el dimarts dia 26 “hi ha temps”. Aquest dissabte, de fet, la formació ha d’acabar de tancar aquesta qüestió de composició de les candidatures. Roig tampoc ha valorat el fet que hi puguin arribar a haver vuit llistes nacionals si finalment Alfons Clavera impulsa la seva.

stats