Política 16/12/2019

Els ‘250 liberals’ que han donat el consolat al PS

Dos de cada tres votants del partit han castigat la falta de pacte a Escaldes-Engordany

Ara Andorra
2 min
Celebració aquest diumenge a la seu del PS. / C. A.

Andorra la VellaMés enllà del frec a frec entre Rosa Gili i Miquel Aleix per obtenir la victòria a Escaldes-Engordany, el fet més rellevant dels comicis és el naufragi sense pal·liatius de la llista liberal liderada per Higini Martínez Illescas, que s’ha quedat en uns paupèrrims 168 vots, amb catorze membres a la candidatura, xifra que significa una mitjana de poc més d’onze votants per candidat. Descomptant el cercle d’amics i familiars dels candidats a la llista (on també hi havia membres d’SDP) pràcticament no ha rebut cap vot liberal.

En les últimes generals el partit que lidera Jordi Gallardo va aconseguir 410 vots que sumats als del PS va permetre Gili guanyar per 41 paperetes la territorial. A Martínez li falten uns 250 vots. A efectes pràctics, tot apunta a que la majoria del votant liberal d’Escaldes ha donat suport a Gili i li ha permès superar els demòcrates. A la resta de parròquies el vot liberal ha anat, en canvi, en bloc a les llistes d’En Comú permetent victòries molt clares a Andorra la Vella, Encamp i Ordino.

Els motius pels quals els liberals han volgut castigar la llista demòcrata, segons diverses fonts consultades, són diversos, però fonamentalment s’agrupen en dos. D’una banda, hi ha una voluntat de càstig en sentir-se menystinguts per un comitè parroquial demòcrata que els va voler excloure des del primer moment, a diferència de la resta de parròquies. Els liberals havien acceptat unes condicions duríssimes per anar dins de la llista, però no hi va haver manera de tancar un acord. El segon motiu es troba en què, segons les mateixes fonts, el votant liberal ha volgut demostrar que sense el seu suport DA ho té molt complicat per guanyar a Escaldes.

Aquesta demostració no s’hauria pogut fer si el vot liberal hagués anat a la llista d’Higini Martínez, ja que els demòcrates haurien obtingut una victòria amb marge. Les fonts descarten un càstig a la llista d’Aleix perquè s’hagi fet un pacte de Govern ja que s’hauria vist a la resta de parròquies. El suport al PS només ha tingut lloc allà on els demòcrates no han volgut anar En Comú.

Les xifres són molt significatives i apuntarien a que en realitat tot és força similar a les magnituds de les generals. Els 250 vots que li falten a Martínez són els que permeten el PS arribar als 1.377 suports, tenint en compte que els socialdemòcrates van fer 1.097 a la nacional d’Escaldes. La incògnita s’obre ara respecte a com afectarà al futur dins dels demòcrates escaldencs.

stats