Política 12/07/2017

El llindar de delicte fiscal serà de 75.000 euros sempre que sigui almenys un 5% de la quota tributària

La modificació del Codi Penal també inclou una modificació del delicte de contraban per tal d'ampliar-lo a tot tipus de béns més enllà del tabac

Ana
3 min
Els consellers generals demòcrates Maria Martissella i Carles Jordana. / M.T. (ANA)

Andorra la VellaEl Consell General aprovarà aquest dijous una modificació del Codi Penal per incloure per primera vegada la tipificació del delicte fiscal. El canvi més substancial que hi ha hagut en el debat en comissió és que s'apuja el llindar econòmic a partir del qual serà considerat evasió fiscal de 50.000 a 75.000 euros. A més, a demanda del grup parlamentari liberal, s'estableix una nova condició: que l'import representi almenys a un 5% de la quota tributària exigible, per no penalitzar els obligats tributaris que puguin haver comès alguna omissió involuntària. Pel que fa al llindar agreujat, es manté en 150.000 euros, però també s'afegeix la condició del 5% de la quota tributària, a més del supòsit ja existent que els fets s'hagin comès en el si d'una organització criminal.

La modificació del Codi Penal també inclou una modificació del delicte de contraban per tal d'ampliar-lo a tot tipus de béns més enllà del tabac. En el debat de les esmenes, a més, s'ha aprovat una aportació de DA per endurir la lluita contra aquest delicte, de manera que si fins ara només es podia cometre a la zona duanera, a partir d'ara s'estendrà a tot el territori. I, a més, se suprimeix la contravenció penal, que fins ara s'establia per a imports entre 6.000 i 20.000 euros. Amb l'aprovació de la llei, fins a 6.000 euros continuarà sent una sanció administrativa i, a partir d'aquesta, xifra serà penal.

La consellera general demòcrata, Maria Martissella, ha assegurat que l'aprovació d'aquesta llei serà un gran avenç en el marc de l'homologació d'Andorra als estàndards internacionals, i ha afegit que s'ha fet un bon treball en comissió. Pel que fa al fet que finalment s'hagi eliminat la modificació sobre les intervencions de les comunicacions en delictes menors, Martissella ha dit que van decidir retirar l'esmena que tenia com a objectiu modificar aquesta qüestió, "no perquè no creguem que no s'han d'acotar les escoltes", sinó perquè "no volíem que el debat sobre aquest tema camuflés el debat sobre el delicte fiscal". La consellera ha afegit que "el debat és necessari, perquè s'han d'agilitzar els procediments per delictes com la violència de gènere o la llibertat sexual, però entenem que ara no tocava". Per tant, ha assegurat que durant el pròxim període de sessions es farà una reflexió profunda sobre el Codi de procediment penal, per modificar el tema de les escoltes o d'altres aspectes que s'hagin de revisar.

La llei de l'allotjament turístic, sense consens

D'altra banda, el grup parlamentari demòcrata també ha volgut explicar el seu posicionament sobre el projecte de llei de l'allotjament turístic, que igualment es vota aquest dijous. El conseller general Carles Jordana ha lamentat que no s'hagi pogut arribar a un consens, i considera que les reserves d'esmena que s'han presentat "són bàsicament polítiques". A més, ha criticat la "posició immobilista" del grup liberal en assegurar que "no hi ha problemàtica". Jordana ha assegurat que la llei és necessària perquè "hi ha un descontrol important" en l'àmbit dels pisos turístics, sobretot en aquelles promocions que no es van poder vendre a causa de la crisi.

Així, en el cas del percentatge d'un immoble destinat a pisos turístics a partir del qual s'hauria de fer un canvi d'ús, i que inicialment el Govern el va situar en el 75%, Jordana ha explicat que el grup liberal volia eliminar aquesta obligació, el PS la volia apujar fins al 90% i SDP rebaixar-la fins al 50%, que és la que finalment s'ha optat. Amb aquesta mesura es vol endurir encara més el control dels pisos turístics il·legals, per una qüestió de seguretat i perquè no afecti la normal convivència d'una comunitat de propietaris. De moment, durant el primer any d'aplicació de la llei només es farà complir per als blocs amb més d'un 75% de pisos destinats a turistes, i serà després d'aquesta moratòria que també s'obligarà a passar tot l'immoble d'ús residencial a turístic només amb el 50% dedicat a aquesta activitat. Jordana també ha recordat que aquelles comunitats que ho acordin podran prohibir en els estatuts l'ús turístic dels habitatges.

stats