Política 30/11/2017

Un primer pas per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat

Aprovat amb l'abstenció del PS el projecte de llei de mesures per a l'aplicació del conveni sobre el col·lectiu

Ana
3 min
Consellers generals moments abans de l'inici de la sessió de Consell General. / M.F. (ANA)

Andorra la VellaEls grups parlamentaris han coincidit en assenyalar que el projecte de llei de mesures urgents per a l’aplicació del Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat suposa un primer pas per a mesures que a partir d'ara s'han de desenvolupar per millorar la situació de les persones amb discapacitat. El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha destacat que se'n deriva la modificació de dotze lleis i la redacció de set lleis, reglaments o protocols i, en aquest sentit ha posat en relleu que es reforça la inclusió social i laboral, s'elimina el contracte de baix rendiment, es fan millores en l'accessibilitat, especialment en els habitatges, com per exemple que no s'apugi el lloguer si calen habilitacions, que les baixes per maternitat i paternitat s'allarguin en dues o una setmana en cas de discapacitat i també el reforç de la inclusió escolar, entre d'altres.

El ministre ha admès que inicialment no s'incloia l'eliminació del contracte de baix rendiment, bàsicament perquè hi havia persones que encara en tenien un i no es volia que la prohibició fes que aquestes persones perdessin la feina. En aquest sentit, ha remarcat que dels 78 contractes a principis del 2016 s'ha passat a 22. I ha conclòs que aquest projecte de llei és "un gran pas" per a la implementació del conveni.

Des del grup parlamentari demòcrata Carles Ensenyat ha destacat que aquest text dona més drets a les persones amb discapacitat, mentre que des del liberal, Judith Pallarés ha dit que es tracta de mesures transversals bàsiques i que ara se'n deriven canvis legals "necessaris i imperatius". El conseller del PS i president del grup parlamentari mixt, Pere López, ha destacat, però, els aspectes negatius, com per exemple que en matèria d'accessibilitat és "un brindis al sol" i que no s'allarguin els permisos de maternitat i paternitat. El conseller d'SDP, Víctor Naudi, ha remarcat que es tracta d'un avenç important mentre que la consellera independent Sílvia Bonet ha recordat que va presentar 18 esmenes i ha celebrat que algunes s'hagin acceptat. El text ha estat finalment aprovat amb els vots a favor de tots els consellers a excepció de l'abstenció dels tres del PS.

El PS havia presentat quatre reserves d'esmena al projecte de llei de mesures per a l’aplicació del Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat, una de les quals destinada a ajustar els estudis superiors o postobligatoris per a persones amb discapacitat, ja que posaven en relleu que l'ensenyament obligatori és inclusiu però que posteriorment hi ha persones que corren el risc de quedar-se "sense cap itinerari educatiu". Ensenyat ha negat que no existeixi aquest suport i en el mateix sentit s'ha manifestat el ministre d'Educació, Eric Jover. López, però, ha destacat que no es tracta de mesures puntuals sinó que el principi d'ajustament estigui inclòs en la llei.

Altres tres esmenes estaven adreçades a demanar una reducció dels terminis per a l'adeqüació de les diferents mesures legals per adaptar-se a la llei. De fet, es proposava la reducció a la meitat. Des del Govern, el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior ha destacat que aquesta presentació d'esmenes ha estat una qüestió "cosmètica" i ha subratllat la dificultat de l'adeqüació d'algunes normes. Així, ha remarcat que es pretén tirar endavant una llei de drets de les persones amb discapacitat "pionera" i que calen els terminis necessaris per fer-la ja que és preferible aquest termini que fer un text incomplet. Pel que fa al reglament de regulació de la Conava, ha dit que és una qüestió tècnica complexa i que es busca un nou sistema de valoració adaptat. I també ha posat en evidència l'adaptació de la llei d'incapacitat. López li ha retret, però, que han tingut el temps suficient per tirar endavant aquestes lleis.

stats