Política 26/03/2019

Òpera encampadana amb dos tenors i quatre actes

El duel entre Torres i Rios deixa en segon pla als altres candidats en un debat amb l'acord d'associació, la inversió estrangera, la coalició d'Acord i les infraestructures com a eixos centrals

Bru Noya
4 min
Els quatre candidats d'Encamp i la presentadora abans de l'inici del debat. / TATIANA NAVARRO

Andorra la VellaUn quartet és ideal per un grup vocal com ara Il Divo. Però quan es tracta d'un debat electoral amb un format molt encotillat és un mal número, amb tres aspirants a tenor i una a soprano per portar la veu cantant d'una òpera encampadana amb quatre actes i la mateixa xifra de protagonistes: Jordi Torres de Demòcrates, David Rios de d'Acord, Aaron Comella de Progressistes-SDP i Olga Martínez de terceravia + Unió Laurediana + Independents. Per la melena enrinxolada de l'integrant d'una llista que va entrar el dia de tancament de candidatures a corre-cuita, tot semblava que podíem estar davant de la versió de 'La dama de les Camèlies' amb Nausicaa Bonnín, portada a l'òpera per Verdi amb 'La Traviata', que no és només el nom d'una pizzeria.

Però ben aviat tan els telespectadors com alguns dels 3.928 electors d'Encamp han pogut comprovar que més que 'La Traviata' allò seria 'Nabucco'. Mateix autor però diferent argument amb moltes reivindicacions i enfrontaments polítics. I quedava clar que en la peça, segona de la programació de la temporada electoral, hi havia dos tenors, precisament els dos polítics més veterans, i un baríton i una mezzosoprano amb els dos que s'estrenaven (Comella i Martínez).

El duel pel protagonisme ha estat intens entre Torres i Rios. El primer acte s'ha centrat en la inversió estrangera quan Torres després de reconèixer que no s'han recollit els fruits esperats ha dit que s'han recaptat 700 milions d'euros. Una xifra que Rios ha posat en dubte i que amb una mica de sornegueria ha preguntat: "En efectiu o en ingrés a caixa?" amb Torres subratllant que "són dades reals i contrastades".

Pel segon acte ha tocat l'acord d'associació. Segons Rios, "si avui hi hagués un referèndum ningú hi votaria a favor. S'ha fet malament, ha faltat pedagogia. No s'ha fet bé, senyor ministre". Torres ha coincidit a assegurar que ha faltat pedagogia "però hi ha liníes vermelles que no es poden passar com obrir les fronteres a 500 milions de persones".

El cap de llista de Democràtes a Encamp i ministre en funcions ha recordat que estava al plató d'Andorra Televisió en qualitat de candidat. Gran moment aquest que ha portat els més veterans a recordar el millor debat electoral de la història entre Chirac i Mitterrand el 1988 amb aquella frase del primer d'ells: "Aquesta nit, no soc el primer ministre i vostè no és el president de la República, som dos candidats en igualtat i que ens sotmetem al judici dels francesos. Em permetrà de dir-li, senyor Mitterrand". I la mítica resposta d'aquest: "Teniu raó senyor primer ministre".

El debat encampadà i els dos tenors prometien i les expectatives es van complir, amb escreix. Torres s'ha hagut de defensar de les insinuacions de Rios amb un "som gent honesta i si creu que no ho som és el lloc de dir-ho. Tercer acte i aquest 'in crescendo' que aviat apareixeria en pantalla el cor d'hebreus de 'Nabucco' cantant el 'Va Pensiero' enyorant la pàtria i la llibertat. I poc ha faltat, perquè el darrer bloc del debat sobre política territorial es presentava interessant sempre amb el cor d'hebreus planant sobre el plató a punt d'entonar el "'aure dolci del suolo natal!'".

Com era d'esperar Torres i Rios han discrepat sobre la coalició entre liberals i socialdemòcrates a les llistes parroquials amb el nom de d'Acord. Per Rios, "ens hem unit perquè és la manera de guanyar representativitat", tot i que ha reconegut que "és cert que tenim ideologies diferents" cosa que, en paraules de Torres, "aquestes diferències fan que no s'entengui massa el pacte". Aquí ha aprofitat per posar cullerada el candidat de Progressistes-SDP, Aaron Comella, mostrant el seu neguit per la coalició tot fent esment a que "en la votació de la llei de relacions laborals uns van votar que sí i els altres que no".

El debat ha continuat sobre l'heliport, el temps que porta l'antic hotel Rosaleda desocupat i els projectes faraònics. O el que és igual, la zona de confort del ministre en funcions d'Ordenament Territorial, que ha contestat els projectes faraònics de Rios amb l'Estació Nacional d'Autobusos que "ha costat un milió sis-cents mil euros".

Rios li ha respòs: "I per quant estava pressupostada?". Moment de dificultat per a Torres. "Hi havia un projecte d'onze milions d'estació de busos a la Borda Nova". Hi torna Rios: "No estava pressuposta l'estació actual d'autobusos en 800.000 euros?". Conclou Torres: "No li sé concretar però no malbaratem diners públics". El "li puc posar exemples de malbaratament" de Rios ha quedat diluit pel temps i per la presència de dos candidats més, relegats al paper de secundaris, tot i que alguna intervenció han demostrat que podien aspirar a algun paper principal en aquesta òpera encampadana en quatre actes.

Com amb la demanda d'Aaron Comella per augmentar el salari base, el preavís d'acomiadament de 90 dies, l'increment dels preus de les hores extres i el foment de la contractació indefinida en el sector privat. La candidata de terceravia, Olga Martínez, creu que "són d'il·lusionar a la ciutadania. Per augmentar el salari necessitem generar riquesa interna. No podem fer populisme amb aquest tema". Comella i Martínez s'han pogut estendre una mica més en el bloc territorial. Martínez ha demanat "una parròquia dinàmica i viva que abans era el cor d'Andorra i ara és una parròquia dormitori". En aquest apartat ha tingut molt pes el Pas de la Casa i Torres ha enumerat tots els projectes que hi ha en marxa per l'embelliment i millora de qualitat de vida de la població.

Ha estat una òpera encampadana en la qual tothom s'ha esforçat per no desafinar tot i que s'han escapat dos galls. I no precisament com els del sabadellenc Manel Navarro a Eurovisió 2017.

stats