Política 22/03/2015

Els grups parlamentaris decidiran aquest dilluns si acceleren el procés per aprovar la llei per a la BPA

Les reunions que s'han mantingut aquest diumenge se centren en la solució pel banc i no en pactes parlamentaris que es decidiran després de la constitució del Consell General

J.d.
2 min

Andorra la VellaEl Govern i els Liberals d'Andorra han confirmat la celebració d'una nova reunió aquest diumenge entre els grups parlamentaris, l'ABA i el Govern sobre l'afer BPA, una trobada com les mantingudes fins ara que, segons els Liberals, en cap cas s'estan centrant en un possible pacte parlamentari per accelerar la constitució dels grups del nou Consell General i l'aprovació de la llei que ha de donar solució a la crisi de l'entitat, sinó sobre el contingut d'aquesta llei. La reunió, que s'ha allargat més de dues hores, ha arribat just abans d'un nou dia feiner en què s'ha de tornar a operar a través de l'entitat intervinguda i donar obertura a les seves oficines mentre s'allarga la solució definitiva.

De moment, a l'anunci del cap de Govern d'una línia de crèdit pels usuaris afectats se suma la voluntat d'escurçar els terminis per poder tramitar la llei que ha de regular la presumiblement reestructuració del banc. Martí ha afirmat que "la situació és excepcional i cal esperar dels grups parlamentaris la màxima predisposició per escurçar els terminis, una predisposició que ja ha evidenciat el grup demòcrata."

No obstant això, si es vol accelerar el procés, serà necessari un pacte que inclogui a la resta de forces polítiques, per poder avançar la junta de presidents posterior a la constitució del Consell General, on han d'assignar els escons de la cambra, que és un requisit per poder celebrar la primera sessió.

L'article 68.1 de la Constitució preveu que en el termini màxim de vuit dies es procedeixi a l'elecció del cap de Govern, en la primera sessió ordinària del nou Consell General. Abans de convocar el Consell General per a la investidura, però, els grups tindran fins a cinc dies, segons va confirmar a l'ARA.ad el síndic general, Vicenç Mateu, per formar el grup parlamentari.

Fonts dels Liberals d'Andorra han posat en dubte la interpretació d'aquest extrem del reglament -article 79-, tot i que han confirmat, a través del seu conseller electe Ferran Costa, que si els asseguren que l'opció d'accelerar el procés és factible, hi col·laboraran "amb visió i sentit d'estat, perquè és el primer per nosaltres".

A més, encara està per decidir si els Liberals presentaran un candidat a cap de Govern -són els únics, juntament amb el grup demòcrata, que poden fer-ho, perquè es necessita un mínim de sis consellers generals- com és la seva voluntat, tot i que només es farà "si és possible", segons Costa. Seria, en aquest cas, el cap de llista en les passades eleccions i conseller electe Josep Pintat, en tot cas, la persona que proposarien els liberals.

stats