Política 30/09/2021

"Primer pas" perquè el multifuncional es construeixi davant el Govern

M.F. (ANA)
5 min
Espai on ha d'anar el recinte multifuncional.

Andorra la VellaEl comú d'Andorra la Vella ha acordat aquest dijous, amb les abstencions de la minoria, la pròrroga del lloguer del terreny que es troba al davant del Govern per un període de trenta anys amb la finalitat de cedir-lo posteriorment a l'executiu perquè hi construeixi el multifuncional. La cònsol major, Conxita Marsol, ha defensat que aquest és "el primer pas" per poder cedir l'espai i ha explicat que espera que ben aviat es pugui signar el conveni amb l'executiu per fer-ne la cessió d'ús. En la sessió de consell de comú celebrada aquest dijous també s'ha acordat un crèdit extraordinari d'1,4 milions d'euros per fer el reforç i la reparació del carrer Doctor Vilanova, en el tram comprès entre la rotonda del Govern i la plaça Rebés. Els treballs començaran amb tota probabilitat l'any que ve i s'allargaran nou mesos.

"Fem un pas ferm de cara a la construcció del multifuncional", ha manifestat Marsol en la defensa de la pròrroga del lloguer del terreny situat davant l'edifici administratiu del Govern, que té uns 8.000 metres quadrats i que comprèn una part de l'aparcament (l'altra ja és del comú) i l'antiga plaça de Braus. El comú satisfarà 25.000 euros mensuals a la propietat per aquests terrenys.

Des de l'oposició han mostrat la seva preocupació per no tenir tota la informació sobre aquest contracte. "Ens preocupa que el procediment es faci d'aquesta manera i es prenguin uns compromisos quan no tenim ni la conformitat del Govern" que el multifuncional es faci allà, ha destacat la consellera del PS+I Dolors Carmona, que ha recordat que el comú invertirà nou milions d'euros en aquest terreny i encara no hi ha la confirmació que l'executiu vulgui construir en un terreny que no és propietat de les administracions públiques. Al seu torn el conseller Sergi González ha manifestat que s'està "hipotecant la parròquia" llogant molts espais i "assumint uns costos importants". També ha posat sobre la taula que estan d'acord amb el multifuncional, però que potser es podria construir a Santa Coloma, en terrenys comunals tenint en compte que el comú vol dinamitzar el poble.

Marsol ha manifestat que és evident que es vol dinamitzar Santa Coloma com mostren les diverses inversions que s'hi ha fet, però ha defensat la ubicació del multifuncional al centre d'Andorra la Vella, ja que, d'una banda, "és on hi ha l'activitat comercial, els aparcaments, els hotels" i a més, el fet que estigui en un lloc cèntric ha de facilitar que moltes persones hi puguin arribar a peu. A més, ha argumentat que hi ha aparcaments a la vora amb "moltes places" disponibles. La cònsol també ha defensat que d'aquesta manera es contribueix, també, a "millorar la imatge d'entrada" d'Andorra la Vella. Pel que fa a les crítiques sobre el preu del lloguer, ha defensat que "no és un mal tracte", ja que és una parcel·la que "val molt més". De fet, ha posat com a exemple que el terreny que té el comú en propietat en aquest espai, de 2.500 metres quadrats, està valorat en catorze milions.

Reforç del carrer Doctor Vilanova

D'altra banda, el comú ha aprovat també, amb els vots en contra de l'oposició, un crèdit extraordinari d'1,4 milions per fer el projecte de reforç i reparació del carrer Doctor Vilanova. Tal com ha manifestat Marsol, el 2013 es va fer una auditoria per part del Govern que establia quines infraestructures havien de ser objecte d'intervenció i que quan ells van arribar al comú, el 2016, es va prioritzar dos ponts a la Comella i el pont sobre el riu a tocar del parc Central. Posteriorment es va encarregar l'estudi sobre aquest viaducte, però la pandèmia ha aturat els processos i ara s'ha vist que és urgent actuar-hi. La cònsol major ha explicat que es tracta d'una obra "complexa" que obligarà a tallar el trànsit durant nou mesos. A més, s'aprofitarà per eixamplar les voreres i també per millorar l'accessibilitat on hi ha escales. Tenint en compte que el fet que la maquinària de refrigeració del Govern fa que no es pugui treballar sota el viaducte i que això encareix l'obra Marsol ha defensat que s'espera la participació de l'executiu en el finançament dels treballs amb uns 150.000 euros als quals caldrà afegir els 54.000 de l'asfaltatge. Des de l'oposició han criticat la manca d'informació i han destacat que cal que "es faci una bona planificació" sobre el manteniment que pertoca al comú i també d'aquelles infraestrcutures que depenen de l'executiu, "per la seguretat dels ciutadans". En aquest sentit Carmona ha manifestat que no es tracta "de crear alarma" sinó de "tenir la certesa i la seguretat que s'hi està a sobre".

Funció pública

D'altra banda, hi ha hagut unanimitat en l'aprovació de la nova ordinació de la funció pública de la corporació comunal i que s'adapta a la llei aprovada pel Govern. Tal com ha explicat la consellera de recursos humans, Letícia Teixeira, els treballadors interins també es regiran per l'ordinació i no com fins ara per la llei de relacions laborals. Es mantenen els triennis per als treballadors com a complement d'antiguitat, s'incorporen drets sindicals i la regulació de seguretat i salut en el treball, i es garanteix la igualtat d'oportunitats amb una reserva de places que hauran de ser cobertes preferentment per persones amb diversitat funcional. A més, el comitè tècnic de selecció passa a estar compost íntegrament per personal tècnic. Des de l'oposició s'ha manifestat que es trobava a faltar la jubilació anticipada i que es mantingui la denominació de funcionari. Marsol ha respost que la qüestió de la jubilació anticipada és complexa si bé la majoria està disposada a parlar-ne i pel que fa a la denominació de funcionari, ha destacat que malgrat no hi sigui per a alguns treballadors tenen tots els mateixos drets i obligacions. De totes maneres, no s'ha mostrat en contra d'aquesta denominació.

El comú ha aprovat també una suspensió temporal per a la tramitació de llicències per a parcs solars a l'espera que es faci un estudi per determinar quins són els espais idonis per a aquesta instal·lació. La cònsol ha destacat que el pla d'urbanisme comunal es va revisar amb anterioritat a l'aprovació del pla d'infraestructures energètiques i que cal, per tant, avaluar on podrien anar aquestes instal·lacions. De moment, ha dit, no hi ha hagut cap sol·licitud de cap privat.

El comú ha aprovat també, com ho va fer dilluns Escaldes-Engordany, que l'hospital pugui estar embrancat a la xarxa d'aigua potable comunal, perquè així es pugui abastir d'aigua de les dues parròquies en cas que hi hagi problemes com el de l'esllavissada del 2015 a Escaldes-Engordany que va afectar el subministrament.

El cònsol menor, David Astrié, també ha informat sobre la liquidació del primer semestre de l'any. A final de juny s'havien liquidat el 39% de les despeses i el 43% dels ingressos, per la qual cosa hi havia un resultat de superàvit de 2,5 milions d'euros. L'endeutament se situava en 25,2 milions, el que correspon al 54,82% del màxim permès per llei (el 200% de la mitja dels ingressos liquidats en els darrers tres anys).

Des de l'oposició s'han interessat també per quina és la situació sobre el projecte del pic de Carroi i Marsol ha reiterat que es volen donar més temps per veure, també, com afecta el canvi d'accionariat a EMAP. Des de la minoria han demanat que se'ls informi i no haver-se d'assabentar per la premsa i que no hi hagi "compromisos afegits" sense estudis com el d'impacte ambiental.

També s'han interessat per l'estat del cadastre i la cònsol major els ha informat que s'han presentat 60 al·legacions, 40 de les quals han estat estimades, 25 desestimades i pel que fa a les altres encara s'hi treballa.

Els cònsols d'Andorra la Vella, Conxita Marsol i David Astrié.
stats