Política 20/12/2018

El passeig del riu queda supeditat a determinar les activitats aquàtiques

El comú reserva prop de 1,7 milions d'euros per poder tirar endavant les obres

M. M.
2 min
El consell de comú de Sant Julià de Lòria celebrat aquest dilluns. / M. M. (ANA)

Sant Julià de LòriaEl consell de comú de Sant Julià ha servit per aprovar, de manera parcial, la realització del passeig del riu, que permterà connectar el ja existent i s'allargarà fins a la frontera amb Catalunya. L'aprovació ha estat parcial perquè poder tirar endavant les obres ha quedat supeditat a obtenir tots el informes favorables del Govern, a superar l'exposició ambiental del projecte i la validació de les posteriors al·legacions i finalment a la decisió de les activitats aquàtiques que es vulguin dur a terme al riu. Entre aquestes activitats, el cònsol ha parlat de pesca, la baixada amb canoes o ràfting i no s'ha decantat per cap. “El projecte del ràfting no presenta cap novetat al respecte”, ha apuntat Vila. L'adjudicació de les obres ha recaigut sobre l'empresa Treballs Públics Unita per un import de 1.694.000 euros.

En aquest punt la minoria hi ha votat en contra. “És una inversió que cal mesurar molt bé on es fa, i entenem que hi ha altres espais a la parròquia que mereixerien abans aquesta inversió”, ha apuntat Farré. Des de la bancada minoritària també han recordat que l'actual passeig està molt poc transitat, la gent no s'hi troba a gust i al quedar a la part esquerra no està molt assolellada. També s'han adjudicat els treballs de rehabilitació de la casa comuna a les plantes més malmeses amb una inversió de 189.564 euros.

Urbanitzar les urbanitzacions

Actualment Sant Julià compta amb 52 urbanitzacions esteses per tota la parròquia, i moltes d'elles no estan urbanitzades o els hi falta algun servei d'enllumenat o clavegueram, per exemple. Amb l'objectiu de caminar cap a l'embelliment de les diverses colònies, el comú ha aprovat la modificació del Pla d'Ordenació i Urbanisme parroquial (POU) per tal d'ajudar als privats. El canvi, que ara ha de ser aprovat pel Govern, bàsicament se centra a permetre tirar endavant de manera parcial i per parcel·les les urbanitzacions d'aquesta cinquantena de poblats, a mesura que els propietaris es vagin posant d'acord per sufragar les obres.

A més, la modificació impulsa que si un grup de propietaris es posa d'acord per urbanitzar la zona i n'hi ha que no ho veuen bé i no poden, els favorables poden tirar endavant les obres pagant la part del que no ha participat. Aleshores, el comú grava a aquell propietari que no construeix perquè el dia que vulgui vendre l'immoble o deixar-lo en herència hauria de pagar de manera obligatòria la part que li pertoca i es retornarien els diners als propietaris que han sufragat la despesa inicialment.

“Sabem que hi ha gent que té ganes d'arreglar les seves zones”, ha apuntat el cònsol. Un cop urbanitzada la zona, evidentment, el comú comença a fer-se càrrec de la neteja dels carrers, recollida de brosses, enllumenat, etc. Un punt on la minoria també ha col·laborat per millorar la modificació i s'ha congratulat, en part, que finalment s'hagi tirat endavant la modificació del POU. “Hem volgut treballar per donar solucions a les necessitats dels propietaris”, ha expressat Farré.

stats