Política 02/02/2021

Portugal dona suport a que l'acord d'associació avanci

L'ambaixador portuguès destaca que es treballarà perquè les reunions que s’hagin ajornat puguin tenir lloc

Agència ANA
2 min
La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, acompanyada del secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba, durant la sessió.

Andorra la VellaLa ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, acompanyada pel secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, ha presidit aquest dimarts la conferència virtual 'Presidència portuguesa del Consell de la UE. Temps d’actuar: per una recuperació justa, verda i digital', a càrrec de l’ambaixador de Portugal a Andorra, João Mira-Gomes. L’acte ha estat organitzat conjuntament pel ministeri d’Afers Exteriors d’Andorra i l’ambaixada de Portugal a Madrid. Durant la conferència, Mira-Gomes ha presentat les tres grans prioritats que marcaran l’agenda de la presidència portuguesa: recuperació econòmica lligada a les transicions verda i digital; enfortiment del pilar social europeu per assegurar transicions justes, i reforç de l'autonomia estratègica d'una Europa oberta a tothom. A més, s'ha mostrat el suport de Portugal per avançar en les negociacions per un acord d'associació, tal com han informat des del Govern a través d'un comunicat.

Així, l’ambaixador Mira-Gomes ha assegurat que faran tot el possible perquè el procés avanci, tot i reconèixer que la pandèmia ha alterat el calendari previst. Concretament, l’ambaixador s’ha compromès a treballar de forma propera amb la Comissió Europea perquè les reunions que s’hagin vist ajornades puguin tenir lloc. A més, ha proposat explorar possibles mecanismes de cooperació informal que permetin a Andorra apropar-se més a les institucions europees, especialment en un moment d’incertesa com l’actual.Per la seva part, la ministra ha recordat que es tracta de la primera vegada que un ambaixador no resident acreditat a Andorra s’ofereix a fer una presentació d’aquestes característiques. En aquest sentit, ambdues parts van acordar que d’ara en endavant, l’ambaixador acreditat a Andorra del país que ostenti la presidència, pugui presentar les seves prioritats a la comunitat andorrana.

Cal recordar que, cada sis mesos, un estat membre presideix el Consell de la UE, institució europea composta pels diferents ministres dels estats europeus i encarregada de proposar, modificar i adoptar la legislació. Per tant, el país en qüestió tindrà una influència directa en l’agenda i les polítiques que es tractaran durant els sis mesos de mandat.

Ubach i Mira-Gomes han volgut aprofitar l’oportunitat per recordar els "excel·lents vincles" que uneixen ambdós països, que cooperen en àmbits molt diversos des de l’establiment de relacions diplomàtiques l’any 1994. De fet, l’ambaixador ha assegurat que per a Portugal, Andorra és un país veí tot i no compartir fronteres físiques.

A l’acte hi han participat representants del Consell General, així com del sector social i econòmic del país, que han tingut l’oportunitat de fer les seves preguntes a l’ambaixador.

stats