Política 09/10/2018

Els set comuns pretenen que la modificació de la Llei de finances comunals entri en vigor el gener del 2020

El canvi ha de permetre impulsar exempcions i bonificacions per als joves, d'habitatge i el comerç

Ana
3 min
Un moment de la reunió de cònsols mantinguda aquest matí al comú d'Ordino. / M. M. (ANA)

OrdinoLa reunió de cònsols celebrada aquest dimarts a Ordino ha servit per avançar algunes carpetes que fa temps que estan obertes. Per una banda, s'ha informat que els set comuns tenen la intenció d'entrar a tràmit parlamentari la modificació de la Llei de finances comunals abans que acabi l'actual legislatura, sense apuntar una data concreta. Tot i saber la gran quantitat de textos que hi ha a l'espera de passar per la validació de la cambra, el cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, ha deixat anar que “l'entrarem quan l'haguem d'entrar un cop haguem acabat la feina”. Tot i això, ha reconegut que “difícilment s'aprovarà i, per tant, és evident que l'entrarem de cara a la següent legislatura”.

De fet, han apuntat que la intenció és que el text legal pugui entrar en vigor el gener del 2020. Aquest pas arriba després que els interventors de cada comú, conjuntament amb una ajuda externa jurídica, ja hagin presentat un esborrany de la modificació de la llei als set cònsols que serà motiu d'un debat monogràfic per a la següent reunió de cònsols prevista per al proper 13 de novembre i on es podria decidir la data d'entrada a tràmit.

Tal com ja es va explicar durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols celebrada el novembre passat a la Massana, la intenció de la modificació és actualitzar el text legal i posar-lo d'acord a l'entrada en vigor del nou codi de l'administració i de la llei de bases d'ordenament tributari o l'aprovació de les noves lleis de transferències i competències. “És una actualització 2.0 de la llei per evitar buits legals”, ha exposat el cònsol major de la Massana, David Baró.

A més, aquesta modificació també ha de permetre impulsar, sota criteris d'interès general, bonificacions i exempcions per dinamitzar i impulsar el comerç, els joves emprenedors o facilitar l'accés a l'habitatge amb mesures puntuals. Unes ajudes que fins ara estaven molt restringides a temes concrets. El canvi també ha de permetre adaptar-se a la nova responsabilitat del codi de l'administració, incorporar la figura de la intervenció comunal recollida en la regla d'or i actualitzar i modernitzar el model de comptabilitat de l'administració.

Rebuts els quasi dos milions d'euros

La trobada entre els set comuns també ha servit per validar que ja s'han rebut els prop de gairebé dos milions d'euros, repartits entre les set parròquies, procedents d'un seguit de liquidacions tributàries i sancions administratives que no havien pogut cobrar perquè havien prescrit, a causa d'un funcionament lent i anormal de la justícia. La sentència del TS es va publicar el mes de febrer i obligava a l'executiu a fer-se càrrec d'aquest pagament. Els comuns donen per tancat aquest procediment judicial, però deixen la porta oberta a iniciar-ne un altre si les sancions i taxes que no es van poder reclamar prescriuen i s'ha d'accedir a la justícia per poder cobrar. Tot i això, Baró ha recordat que amb l'aprovació de la Llei de bases tributàries els comuns ja tenen la potestat d'autoexecutar les multes i taxes que no es paguin, a través de l'embargament directe pel banc o a través del saig. Un sistema que Baró ha lloat perquè permet més rapidesa i seguretat.

Finalment, també han explicat que la licitació del concurs per trobar l'empresa que haurà de fer les proves d'ADN als gossos i també l'anàlisi dels fems es publicarà aquest dimecres al BOPA. Segons el calendari exposat en l'anterior reunió de cònsols, el març del 2019 entraria en vigor el reglament del Govern, on s'especifica l'obligatorietat de fer la prova de l'ADN al gos i inscriure els resultats en un registre (de la mateixa manera que és obligatori que el gos porti el xip identificador). Amb l'entrada en vigor del reglament, l'administració deixaria un termini aproximat d'un any per fer la inscripció. Per tant, tot plegat trasllada fins al 2020 l'inici de les sancions.

stats