Política 20/10/2015

En marxa un projecte per destinar uns 5 MEUR a la millora dels accessos amb França

La iniciativa la presentarà França i Andorra al programa transfronterer POCTEFA per gaudir d'una subvenció europea del 65%

Ana
3 min

Andorra la VellaEl ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha donat a conèixer aquest dimarts, en una compareixença davant la Comissió Legislativa de Política Exterior, el nou programa europeu de cooperació transfronterera (POCTEFA) per al període 2014-2020, en què Andorra ha participat en la seva preparació pel fet de presidir, durant els darrers dos anys, el consorci de la CTP. D'un pressupost total de 189 MEUR, Andorra es podria beneficiar d'alguns projectes que es presentaran en la primera convocatòria, com és el que fa referència a la prevenció i gestió dels riscos en els accessos al país des de França. Aquest projecte podria comportar una inversió d'entre 4 i 5 MEUR, dels quals el 65% anirien a càrrec dels fons de la Unió Europea, i on Andorra també hi aportaria una part, que Saboya no ha volgut encara avançar. El Principat també es pot beneficiar de projectes que s'estan enllestint relacionats amb la dieta pirinenca –en què es podrien posar en valor els productes de Ramaders d'Andorra–, una iniciativa per referenciar riscos sísmics, moviments de terres o aigües subterrànies, o un projecte sobre prevenció d'incendis.

Gilbert Saboya ha fet aquest dimarts balanç de la presidència d'Andorra del consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus i ha donat a conèixer el nou programa europeu de cooperació transfronterera, que disposa d'una dotació de 189 MEUR (un 12% més que l'anterior programa) i que pot suposar inversions per valor de 250 MEUR, tenint en compte que només se subvenciona el 65% dels projectes. Saboya ha explicat, davant la Comissió Legislativa de Política Exterior, que per al període 2014-2020 el POCTEFA inclou una novetat que pot beneficiar a Andorra, i és que si fins ara el país només podia participar en projectes si aquests tenien un impacte en els tres països, ara només caldrà que tingui un soci francès o bé un d'espanyol. D'aquesta manera, s'ha pogut tirar endavant la iniciativa per millorar l'accés a Andorra des de França, que preveu sistemes de comunicació per fer alertes, creació d'àrees de col·locació de cadenes, i actuacions geològiques per pal·liar el risc d'allaus.

Saboya ha indicat que els projectes de la primera convocatòria s'han de presentar abans del 10 de novembre, i que concretament en el que permetrà la millora dels accessos viaris, el pressupost pot oscil·lar entre els 3 i els 5 milions d'euros. La previsió és que el 65% d'aquest pressupost vagi a càrrec dels fons del POCTEFA, mentre que la resta l'assumirà França i Andorra, en unes proporcions que el ministre no ha avançat encara, ja que la participació d'Andorra no pot estar subvencionada pels fons europeus.

Els altres projectes que ja estan pràcticament enllestits i que també poden beneficiar Andorra són, en primer lloc, el destinat a referenciar diversos aspectes geològics del Pirineu (riscos sísmics, moviments de terres, aigues subterrànies i patrimoni geològic), i que compta amb la participació de l'Institut d'Estudis Andorrans, igual que el destinat a la prevenció d'incendis des del Pirineu i fins al Mediterrani. Un altre projecte que ja està a punt per ser presentat és l'anomenat Dieta Pyr, que té per objectiu fer recerca sobre la dieta dels Pirineus, i en el qual hi podria participar Ramaders d'Andorra per poder posar en valor els productes andorrans.

D'altra banda, Saboya ha indicat que l'IEA té previst ser present en un total de nou projectes, i que des d'Educació, el ministre Èric Jover també es planteja posar els mitjans per tal que es puguin presentar projectes conjuntament amb entitats espanyoles o franceses en l'àmbit de l'ensenyament superior.

Pel que fa al balanç de la presidència del consorci de la CTP, el ministre ha destacat la seva aposta per obrir una reflexió sobre la governança de la mateixa entitat, i més tenint en compte la nova organització territorial que tindrà França, i la voluntat de donar vigència al projecte de l'observatori europeu del canvi climàtic, creat durant la presidència anterior.

stats