Política 30/08/2016

"Com una província espanyola més"

SDP reclama al cap de Govern que doni explicacions sobre l'actuació del Govern en saber les pressions de funcionaris espanyols sobre els accionistes de BPA, i retreu a Martí que el país hagi perdut l'equilibri i la neutralitat en el que qualifica d'una rebaixa de la sobirania

S.f.
2 min
Víctor Naudi, conseller general d’SDP i Jaume Bartumeu, president d’SDP

Andorra la VellaSDP denuncia la feblesa de l’Executiu davant les autoritats espanyoles en el que consideren una rebaixa de la sobirania i que té -al seu entendre- en el cap de Govern, Toni Martí, un dels principals responsables.

Per això, demanen -novament- que sigui el cap de Govern qui doni explicacions sobre els motius pels que no es van posar en coneixement de la fiscalia les denúncies fetes per Higini Cierco sobre l’assetjament i amenaces de funcionaris espanyols per a cedir informació de BPA per incriminar polítics catalans. El conseller general d’SDP Víctor Naudi ha reiterat la petició d’explicacions de Toni Martí de qui ha dit que “està desaparegut, com si tinguéssim un cap de Govern en funcions”.

Per Naudi, “estem veient com s’està trencant l’equilibri institucional que havia defensat sempre Andorra" i cada cop es mira més al costat espanyol, en definitiva ha reblat “a esdevenir una província espanyola més”. En aquest sentit, ha denunciat que davant la falta d’explicacions del cap de Govern, cada dia “hi ha més sospites que el senyor Martí en el seu dia no va dir tota la veritat” en referència a les converses fruit de les bones relacions entre el president espanyol, Mariano Rajoy, i Martí. “De què va parlar amb el senyor Mariano Rajoy?”, s'ha preguntat Naudi, que ha recordat la visita del cap de Govern a terres gallegues convidat per qui és avui president d’Espanya en funcions.

A més, SDP apunta que en els darrers mesos, “hem pogut veure les anades i vingudes de fiscals que investigaven qüestions que van més enllà d’aquests acords” en referència a la col·laboració d’Andorra amb l’Estat espanyol en matèria fiscal. Precisament, en aquest sentit, han recordat la contractació d’assessors fiscals o juristes espanyols “per al nostre desplegament fiscal i financer” ironitzant que “els assessoraments van en una sola direcció”.

“La qüestió és saber la veritat, per què no es van portar les queixes davant la fiscalia i defensar la imatge d’Andorra i recuperar la credibilitat com a país”, han recordat els portaveus d’SDP qui li recorden al ministre Saboya la petició d'informació dels partits de l’oposició per a conèixer l’estat de les negociacions amb la UE, perquè “no explica tot el que hauria d’explicar” i conviden al titular d’Exteriors a exigir que més enllà de les bones declaracions, Espanya manifesti el suport a Andorra en l’acord d’associació perquè fins al moment només ha fet un “esforç de recollir informació i saber tots els ets i uts de la realitat econòmica andorrana”.

stats