Política 22/01/2018

El PS proposa eliminar del pressupost les partides del 'The Cloud' i de l'ETR de la Massana

També planteja evitar que els preus dels lloguers s'incrementin un 2,6%

M. T.
2 min
Els tres consellers generals del PS en roda de premsa / M. T.

Andorra la VellaEls tres consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) han exposat aquest dilluns les principals motivacions de les 60 esmenes a l'articulat que han presentat al projecte de llei de pressupost per a l'exercici 2018. Entre elles, es proposa eliminar, com l'any passat, la partida destinada a la construcció de l'edifici 'The Cloud' i destinar aquests 8 milions d'euros a renovar la xarxa i els equipaments d'Andorra Telecom. Consideren que es tracta d'un projecte "buit, no prou treballat i que genera oposició".

També volen eliminar la partida per a la construcció de la subestació elèctrica que es vol tirar endavant a l'Aldosa de la Massana, a causa de l'oposició ciutadana que ha provocat, i demanen al Govern que estudiï la ubicació que va proposar a la carretera de Beixalís la plataforma contrària al projecte.

A més, tenint en compte que el PS considera que la partida destinada al manteniment de la xarxa viària, que ascendeix a 21 milions d'euros, és "desproporcionada", volen destinar una part d'aquests diners a la creació d'un parc tecnològic per a empreses, accions per a la reducció de barreres arquitectòniques i projectes relacionats amb el medi ambient, com una planta de compostatge de matèria orgànica que ja van proposar l'any passat.

En matèria social, han plantejat una esmena per congelar l'augment dels preus del lloguer, tenint en compte que com que l'IPC és del 2,6%, els increments poden ser considerables i poden afectar "la capacitat econòmica dels ciutadans". Es tracta d'una de les polítiques d'habitatge que volen introduir al projecte de pressupost, ja que troben a faltar mesures d'aquest tipus en el text. Així, també proposen modificar la Llei d'arrendaments per rebaixar els preavisos i afavorir que tant els ciutadans com els comerciants puguin trobar habitatges o locals més econòmics d'una manera més àgil. El PS també havia presentat una esmena per incrementar el salari mínim amb el mateix percentatge que l'augment de l'IPC, però ha quedat sense efecte després que la setmana passada el Govern ja prengués aquesta decisió.

També han presentat, com en anys anteriors, diverses esmenes per reduir, en 1,2 milions d'euros, les despeses financeres del fons de reserva de jubilació de la CASS, ja que consideren que cal renegociar amb els bancs les comissions que el fons ha de pagar per la seva custòdia. De fet, el PS critica que aquest fons tingui entitat jurídica pròpia, perquè considera que això suposa més costos de funcionament i de gestió.

D'altra banda, diverses esmenes van destinades a reconduir les partides de beneficis d'Andorra Telecom i de FEDA que es transfereixen al Govern, i que enguany ascendeixen a 27 milions d'euros. Segons Pere López, aquests beneficis són fruit del "sobrecost que paguem pel servei", de manera que proposa que aquests imports es destinin a ajustar les tarifes, sobretot les d'Andorra Telecom, per millorar la capacitat econòmica de les empreses.

Finament, també han presentat esmenes per frenar les noves contractacions previstes en organismes com Andorra Telecom, l'ADI, el CRAJ o l'AREB, ja que consideren que la creació d'aquestes entitats ha fet multiplicar la despesa del Govern.

stats