Política 17/09/2021

El PS entona un ‘mea culpa’ descafeïnat

ARA Andorra
2 min
Pere López, al Consell

Andorra la VellaEl president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, ha donat la cara aquest divendres, després que el conseller Liberal, Ferran Costa, l’acusés de plagiar paràgrafs del programa electoral amb el qual la formació ‘Más País’ es va presentar a les eleccions espanyoles del 2019. El cap de l’oposició s’ha adreçat a la cambra i ha dit “lamentar el contingut de parts del discurs pronunciat” durant la seva intervenció de dijous. Sense admetre el plagi del document ‘Un acuerdo verde para Espanya’ de la formació que encapçala Íñigo Errejón, Pere López ha insistit en l’aposta del partit que encapçala per una “transició ecològica” i que la font de la qual ha begut el seu discurs és un document de les Nacions Unides anomenat New Green Deal.

López ha expressat, en un primer moment i de manera pública abans de l'inici de la sessió de Consell General, que el grup parlamentari "lamentava parts del discurs". Posteriorment, i en explicacions als mitjans de comunicació, ha manifestat que la idea del discurs, de centrar-lo en la transició energètica i el medi ambient va sortir del grup parlamentari, però que va ser l'assessor qui el va redactar. "El contingut en el fons ens agradava" ha manifestat tot i reconèixer que potser no van tenir "prou cura" a veure el redactat per detectat el plagi.

López ha posat en relleu que a través dels canals de comunicació del partit ja s'han explicat i els fets i, a hores d'ara, assegura haver rebut només missatges de suport i de comprensió "i no hi ha cap mena de comentari en relació amb deixar el càrrec". El socialdemòcrata s'ha defensat de les crítiques argumentant que al Principat no hi ha cap formació 'verda' i "en defensa del medi natural", incidint en què "les propostes no tenen propietari". Esquivant la pregunta inicial, ha afirmat que "nosaltres pensem que hi ha una emergència climàtica molt més rellevant que la que perceben" la resta de consellers, per la qual cosa "calen accions més decidides en aquest sentit", ha exposat.

Posteriorment, i tornant a la problemàtica, ha explicat que "segurament les formes no han sigut les més adequades i no ens sentim còmodes amb el que ha succeït, però això no ens ha de despistar del que és important, del fons, la proposta política que hi ha al darrere". Així mateix, respecte dels fragments literals al discurs copiats a Más País, ha dit que "hi havia la voluntat d'inspirar-se en determinades polítiques o idees de transició ecològica", tot i que ha lamentat "que el contingut d'alguns paràgrafs no fossin els que ens haurien agradat". Quant a la redacció del discurs, ha manifestat que "la idea surt del grup parlamentari", però després es treballa a través de les persones que tenen contractades. En aquest sentit, ha reconegut que "no vam parar prou cura a veure quin era el redactat final d'algunes parts del discurs".

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, conversa amb el del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi.
stats