Política 03/09/2019

El PS vol mantenir la seva "llibertat de criteri" malgrat la col·laboració amb el Govern sobre l'acord d'associació

López valora de manera positiva el "canvi de tarannà" i que se'ls vulgui donar documentació que fins ara no han tingut

M. F.
3 min
Un moment de la reunió entre els membres del grup parlamentari socialdemòcrata amb el cap de Govern, Xavier Espot i el secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, han continuat aquest dimarts a la tarda la ronda negociadora amb els grups parlamentaris per tancar un pacte d’Estat per a les negociacions amb la Unió Europea. Així, han rebut els representants del grup parlamentari socialdemòcrata, amb el seu president al capdavant, Pere López, i les conselleres Susanna Vela i Judith Salazar, i el conseller Roger Padreny.

En acabar la trobada López ha valorat de manera positiva “el canvi de tarannà” mostrat per l’executiu, especialment pel que fa al fet de voler “posar sobre la taula documents” que en l’anterior legislatura no els van mostrar. Davant aquesta oferta de col·laboració, López ha manifestat que per ell el que s'està plantejant és més un acord sobre el “procediment” que no un pacte d’Estat, tot i que des de l’executiu s’hi refereixen d’aquesta manera, i ha afegit que des del PS es mostren disposats a col·laborar-hi.

Amb tot, han exposat la voluntat que en aquests documents que fixin la metodologia de treball s’inclogui una “clàusula en què es faci constar que la negociació no vagi en detriment de manifestar opinions divergents”, és a dir, el PS vol que quedi clar que aquesta cooperació no ha de voler dir que no puguin donar el seu punt de vista i, fins i tot, discrepar, en aquells aspectes en els quals no estiguin d’acord.

Així, i tot i que tal com ha explicat López en la reunió d’aquest dimarts encara no s’ha entrat al detall de qüestions negociadores concretes, el PS té clar que temes com les prestacions d’atur poden ser un punt de divergència amb l’executiu i per aquest motiu han manifestat que volen “mantenir” la seva “llibertat de criteri”, ja que no veuen cap problema en el fet que la posició dels partits no sigui unànime en tots els aspectes que es posin sobre la taula.

López ha volgut deixar clar que, en tot cas, “la negociació la porta l’executiu” i que amb el treball que ells estan disposats a dur a terme el que volen és “enriquir la posició del Govern”. Malgrat es donin aquestes divergències en certes qüestions, el president del grup parlamentari ha remarcat que seguiran “donant suport a la idea global de l’acord”.

D’aquesta manera, des del grup parlamentari socialdemòcrata han mostrat a l’executiu la seva voluntat de participar en aquestes negociacions amb la UE donant el seu punt de vista i han assegurat que “no” faran “cap cavall de batalla” sobre el fet de formar part o no de la delegació negociadora. En aquest sentit, ha manifestat que en la trobada d’aquest dimarts no ha quedat “resolt” aquest aspecte que havia plantejat el grup parlamentari de terceravia, demanant ser observadors actius.

Tal com s’ha esmentat, López ha celebrat que en la trobada se’ls hagi manifestat la voluntat de facilitar-los documents als quals no han pogut tenir accés fins ara, com la posició negociadora sobre quotes o els informes interns del Govern analitzant les diferents propostes de la UE. “Ara volem creure en aquesta bona predisposició i que la informació es compartirà, amb mecanismes perquè això sigui efectiu”, ha dit López.

Un cop finalitzada la reunió des de l’executiu s’ha emès un comunicat en què es reitera, tal com va avançar el cap del Govern, Xavier Espot, que “aquest pacte és clau per fixar les línies de negociació amb la Unió Europea” en tots els àmbits que queden per acordar, inclosos en les llibertats de circulació de persones, serveis i capitals. Així, Espot ha traslladat als representants socialdemòcrates, continua el mateix comunicat, que el pacte és cabdal per defensar els interessos comuns davant els negociadors europeus.

stats