Política 21/02/2020

El PS defensa el vial de Sant Julià i la desviació de la Massana en lloc de l'heliport

El grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat deu reserves d'esmena al pressupost

Ara Andorra
2 min
Pere López, al seu escó del Consell General. / M. P.

Andorra la VellaEl grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat deu reserves d'esmena al projecte de llei de pressupost que s'ha de votar dijous de la setmana que ve. Un dels aspectes que es defensen des de la formació és que cal "posar fi a les llargues cues que afecten els residents i als turistes", i és en aquest sentit que afirmen que troben "a faltar les dotacions pressupostàries per dues infraestructures prioritàries per a Andorra: un vial a Sant Julià i la desviació de la Massana". "Al nostre entendre això és una inversió més prioritària que d'altres partides com l'heliport o el museu de l'automòbil", ha explicat el president del grup parlamentari, Pere López. De fet, des de la formació defensen que l'heliport no té una ubicació i demanen que el Govern deixi de pressupostar-lo; pel que fa al museu de l'automòbil "és un bon projecte, però al nostre entendre no ha de costar 14 milions d'euros, sinó els 5 milions que originalment s'havien pressupostat", ha explicat López.

Des del PS també demanen que una part dels 11,4 milions d'euros que el Govern volia destinar a estudis i projectes d'inversió per a l'heliport vagin destinats a altres estudis i projectes "més sostenibles i socials". Així, aposten per dotar de més recursos al departament d'Estadística, costejar els estudis per definir un projecte per a la construcció de l'equipament per allotjar l'Arxiu Nacional d'Andorra i fer els estudis pel nou centre de salut mental d'Andorra.

A més, des del PS demanen més recursos per al servei d'atenció domiciliària (SAD) tot denunciant que no té prou personal. "Més de 300 persones es beneficien d'aquest servei, i hem de preveure que cada cop seran més", alerta López. "És imprescindible dotar de més recursos al SAD i garantir que Andorra pot cobrir totes les demandes que existeixen d'aquest servei".

Des del PS tampoc comparteixen la disminució de la partida d'accessibilitat. "Volem un país sense barreres arquitectòniques i no podem compartir que el Govern vulgui treure 194.000 euros d'aquesta partida", ha explicat el president del grup parlamentari socialdemòcrata. En aquest sentit, proposen reduir en 300.000 euros la dotació del departament d'Ordenament Territorial del projecte de pavimentació de carreteres generals, secundàries i els carrers per millorar la mobilitat i l'accessibilitat tant en vies públiques com espais públics, infraestructures i equipaments públics. "És una prioritat i és molt important que es debati al Consell General perquè els arguments que es van donar en comissió siguin coneguts per les persones afectades", explica López.

Des del PS proposen també "moderar la despesa dels estudis i treballs tècnics del pressupost" del Fons de reserva jubilació; els treballs fets per empreses, estudis i treballs tècnics de l'Autoritat Financera Andorrana (AFA) i els treballs realitzats per assessoraments jurídics del pressupost de l'Agència Estatal de Resolució d'Entitats Financeres (AREB), ja que consideren que l'increment de la despesa en aquest subconcepte "no és justificat".

A l'últim, el president del grup parlamentari socialdemòcrata ha recordat que els beneficis que obtenen any rere any les societats FEDA i Andorra Telecom "es destinen de forma íntegra a finançar els dèficits generats pel Govern, amb imports que se situen anualment entre els 30 i els 40 milions d'euros". A l'entendre del PS, "és perfectament possible baixar les tarifes bàsiques mantenint la viabilitat, rendibilitat i la política d'inversions de les dues companyies".

stats