Política 26/08/2016

Es fan públiques les declaracions d'Higini Cierco davant la batlle

El diari digital 'El Español' fa sortir a la llum el que va passar dins la sala del tribunal, on es posa en relleu que no van denunciar els fets per por

ARA Andorra
2 min
Higini Cierco surt de la sala després de declarar davant la Batlle / B.N.

Andorra la VellaEl diari digital 'El Español' ha publicat aquest divendres una notícia amb les declaracions d'Higini Cierco davant la batlle Canòlic Mingorance, amb les corresponents gravacions en les quals es poden escoltar les manifestacions de Cierco sobre les amenaces rebudes per part de membres de l'ambaixada i de la policia espanyoles. Cal recordar que aquestes declaracions es van fer a porta tancada.

En les declaracions, Cierco manifesta que ni ell ni l'exconseller delegat, Joan Pau Miquel, van denunciar aquests fets per por a les possibles conseqüències. Cierco va manifestar davant la batlle, i segons aquestes declaracions, que va rebre una trucada de Celestino Barroso, agregat d'Interior a l'Ambaixada d'Espanya el maig del 2014 en què li diu si es poden veure amb una certa urgència. Cierco accedeix, segons la seva declaració, i llavors Barroso li hauria comunicat que "seria convenient que parlés amb unes persones a Madrid" i que del contrari el "banc morirà" i que a més "els americans n'estaven al corrent". Cierco afirma en les seves declaracions que tot allò li va "sonar a pel·lícula". A aquesta trobada, segons Cierco, hi va anar Miquel, que va rebre amenaces perquè revelés dades de Jordi Pujol, Artur Mas o Oriol Junqueras i de les seves famílies.

'El Español' diu que en la seva declaració Cierco va inculpar no només Barroso sinó també el seu antecessor en el càrrec, Bonifacio Díaz i a Marcelino Martín Blas i Eugenio Pino, efectius policials dependents del ministeri d'Interior espanyol.

Les amances i extorsions, segons la mateixa declaració, no haurien estat només contra ell i Joan Pau Miquel sinó que fins i tot Rosa Castellón, membre del Consell d'Administració del banc, hauria estat objecte d'una trucada en la qual Díaz li va dir que li digués a "Joan Pau Miquel que accepti. Sinó, el banc morirà". Aquesta trucada hauria estat rebuda en un bar del centre comercial illa Carlemany després que el marit de Castellón hagués respost a una altra trucada en què se li deia que li digués a la seva dona que anés a aquest bar i que allà se li entregaria un telèfon amb el qual rebria l'esmentada trucada.

La declaració, segons el mateix diari, va durar uns 36 minuts i en la mateixa Cierco va qualificar com a "crim d'Estat" aquests fets que va voler denunciar davant la batlle.

stats