Política 22/03/2015

Tot a punt per constituir el nou Consell General

L'única incògnita serà si hi haurà col·laboració de tots els grups parlamentaris per accelerar totes les tasques necessàries abans de convocar una sessió en què es pugui aprovar la llei que ha de donar solució a BPA

J.d.
2 min
Toni Martí després de ser elegit cap de Govern el 2011 / ANA

Andorra la VellaAquest dilluns se celebrarà la constitució del nou Consell General a les 12 hores, a la Casa de la Vall, en una sessió tradicional sota la presidència del conseller general més gran de Canillo, en aquest cas consellera, Mònica Bonell, i el conseller general més jove de tots, en aquest cas una altra dona, la consellera electa de DA, Maria Martisella. Totes dues dirigiran la primera votació del dia, que haurà de determinar els nous síndics generals, els quals s'escullen en tàndem per vot secret. Si no hi ha una sorpresa majúscula, seran Vicenç Mateu, que repetirà com a síndic general, i Mònica Bonell, com a subsíndica.

Un cop hagi pres jurament el síndic a la subsíndica, arribarà el torn dels consellers generals, que hauran de votar cadascun un candidat a secretari de sindicatura. La majoria de DA votarà per Maria Martisella, mentre que el segon grup per nombre de parlamentaris, Liberals d'Andorra, ho farà per Joan Carles Camp i així es completarà la secretaria. Cada conseller només pot votar un únic secretari -la passada legislatura això va suposar que DA, que podria haver dividit la seva majoria de 22 parlamentaris per triar dos secretaris del seu grup, decidís cedir el segon nomenament al grup socialdemòcrata, a l'oposició, un fet que no es donarà aquesta segona legislatura de majoria de DA, ja que el marge és molt més ajustat.

D'altra banda, l'article 68.1 de la Constitució preveu un termini màxim de vuit dies per a l'elecció del cap de Govern. Serà en la primera sessió ordinària del nou Consell General. Ara bé, abans de la investidura hi ha un termini de cinc dies perquè els grups presentin el reglament del grup, amb els seus presidents, i se celebri una primera junta de presidents. El Govern treballa per aconseguir la col·laboració de tots els partits i poder escurçar aquests terminis per aconseguir aprovar urgentment la llei que ha de regular la solució de BPA.

stats