Política 04/11/2019

El raonador del ciutadà es planteja emetre un informe sobre l'avortament

Vila destaca que no ha rebut cap queixa sobre "temes de salut reproductiva" però que vol igualment aportar el seu "gra de sorra a un debat assossegat i tècnic"

M. F.
2 min
El raonador del ciutadà, Marc Vila, durant la seva compareixença davant un informe sobre l’avortament. Així ho ha avançat en la compareixença davant la comissió legislativa  de Justícia, Interior i Afers Institucionals. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl raonador del ciutadà, Marc Vila, no descarta actuar d’ofici i emetre un informe sobre l’avortament. Així ho ha avançat en la compareixença davant la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals. Vila ha fet aquestes afirmacions arran de les preguntes de la consellera socialdemòcrata Judith Salazar, que li ha recordat la seva missió de vetllar pel compliment dels tractats internacionals.

El raonador del ciutadà ha manifestat que ni ell ni els seus antecessors han rebut cap queixa o reclamació “sobre temes de salut reproductiva” i, per tant, sobre l’avortament, però també ha reconegut davant els mitjans de comunicació que és una qüestió que “està cada dia més sobre la taula” i que en un moment donat es planteja poder aportar el punt de vista de la institució, des de la perspectiva de respecte “als drets de les dones, a l’ordenament juridico-constitucional i aportant el gra de sorra a un debat assossegat i tècnic i allunyat de demagògies i furors”, ha remarcat. Vol que sigui un informe “rigorós, seriós i documentat”, per la qual cosa el que farà possible que el dugui a terme o no serà la disponibilitat de mitjans de la institució.

El fet que no hagi rebut cap queixa o reclamació, pot venir donat, ha reconegut, pel fet que no sigui legal al país però també ha assenyalat la possibilitat que els serveis mèdics o els professionals que atenen les dones ja estiguin tenint “les maneres o els canals de dirigir aquestes situacions” cap a una solució que, tot i que “potser no sigui l’òptima, sí sigui suficientment digna i respectuosa”, la qual cosa faria que aquestes persones no tinguin la “necessitat imperiosa” d’anar al raonador del ciutadà.

Vila ha emfasitzat que més enllà del que ell cregui com a persona vol que aquest informe contingui “una posició rigorosa amb els drets humans”. També, a preguntes de Salazar, ha manifestat que s’ha avançat, si més no, en el fet que avui en dia es pugui parlar d’aquesta qüestió, ja que anys enrere seria “gairebé impossible” fer-ho.

stats