Política 01/05/2014

La reforma de les lleis laborals entrarà a tràmit durant el mes de maig

El grup parlamentari demòcrata presentarà les proposicions de llei per reformar el marc laboral del país

Marta Tort
2 min
El grup parlamentari demòcrata en sessió de Consell General / ANA

Andorra la VellaEl grup parlamentari demòcrata té previst, en uns quinze dies, entrar a tràmit parlamentari la reforma de les lleis laborals, després que s'hagin inclòs les últimes aportacions fetes pel Govern. El Codi de Relacions Laborals recollirà el dret de llibertat sindical i, per primer cop, el dret a vaga, mentre que la nova llei d'acció sindical també inclourà la regulació de l'acció patronal.

L'objectiu, segons els demòcrates, és modernitzar la llei d'acord amb els estàndards europeus, resoldre algunes ambigüitats i problemàtiques que s'havien generat des de la seva entrada en vigor el 2009, i crear noves tipologies de contractes, com el d'aprenentatge, el de relleu o successió, o el contracte per sessions. També, tal com ja es va anunciar, es volen introduir aspectes del model laboral alemany, per evitar acomiadaments fent reduccions de jornades laborals i que el Govern es faci càrrec de la part del salari corresponent.

Des de l'USdA creuen que a nivell legislatiu, el més urgent seria introduir més protecció per al treballador, com ara acabar amb els contractes verbals. La primera secretària, Maria José Espinosa, admet que en l'última reforma ja es van limitar molt els casos de contractes verbals, però encara hi ha el risc que, en cas de conflicte, el treballador té greus dificultats per demostrar en quines condicions va ser contractat. Els sindicats també reclamen que desaparegui l'acomiadament no causal, ja que actualment un treballador pot ser acomiadat sense cap tipus de motiu, amb la pertinent indemnització, cosa que pot afectar l'estabilitat dels empleats. També lamenta que, al contrari que a l'administració, on el treballador està més protegit, al sector privat si un treballador és acusat d'una falta no té més mitjans que recórrer a la justícia per poder-se defensar.

Espinosa també critica que la nova figura del delegat de personal s'hagi creat totalment desvinculada de les organitzacions sindicals. "Està sol i aïllat, té moltíssimes obligacions perquè és el punt de referència de treballadors i empresaris, i per fer tota aquesta feina només disposa de quatre hores de dedicació". Finalment, pel que fa a l'anunci de regulació del dret a vaga, la primera secretària de l'USdA diu que li fa molta por, perquè no saben quines són les intencions del Govern però que "la intuïció ens porta a creure que regular vol dir limitar el dret a vaga".

De la seva banda, el portaveu de la Unió Hotelera, Òscar Julián, considera que la reforma hauria de millorar l'equilibri de drets entre la part treballadora i la part empresarial, hauria de permetre més flexibilitat, i millorar els còmputs d'hores extres, per tal que els períodes d'increment de feina es poguéssim compensar amb els moments en què el volum de feina és molt més baix.

stats