Política 16/02/2017

El fons de reserva de jubilació de la CASS tanca amb una rendibilitat de 24 milions

Entre les mesures de futur hi ha una major inversió en renda variable i la penalització als gestors que tinguin mals resultats

M.f.
3 min
El president de la comissió gestora del fons de reserva de jubilació, Josep Delgado, i el president del consell d'administració de la CASS, Jean Michel Rascagneres / M.F.

Andorra la VellaEl fons de reserva de jubilació de la CASS va tancar el 2016 amb un total de 1.167,8 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment de 73,2 milions respecte del tancament de l’any anterior. D’aquests, 24,1 milions responen a la rendibilitat del 2016 i els altres 49,1 a les transferències de la CASS, és a dir, a les cotitzacions. Amb aquesta xifra, el president de la comissió gestora del fons de reserva de jubilació, Josep Delgado, ha destacat que el 2016 “ha estat un bon any” ja que s’ha aconseguit “guanyar a la inflació”: la rendibilitat ha estat del 2,16% i la inflació, del 0,4%.

Delgado ha atribuït aquests bons resultats a un seguit de factors entre els quals, per exemple, que s’han fet inversions no només tenint en compte la rendibilitat sinó també la volatilitat, ja que el que es busca és que aquesta sigui baixa. “Preferim guanyar menys amb poc risc”, ha dit Delgado, que guanyar més i que hi hagi molt risc, ja que amb aquesta mesura es pot tenir “molt acotat”. Pel que fa als 1.167 milions, 113,6 corresponien a actius monetaris; 704,5 a renda fixa; 278,2 milions a renda variable i 53,2 a altres actius, un apartat que l’any anterior era de zero, i que tal com destaca Delgado, serveix per fer el contrapès a les qüestions més lligades als mercats. Pel que fa als actius no financers, s’eleven a 18,3 milions.

Delgado ha posat en relleu que fins ara l’estratègia havia estat la de no invertir més del 25% en renda variable i que de cara a aquest exercici s’intentarà ampliar aquest percentatge fins al 35% que els permet la llei, ja que s’han adonat que amb la renda fixa és ja molt complicat poder aconseguir uns resultats positius. Tot i així, la comissió gestora del fons fixarà un tram perquè aquesta inversió es faci amb unes característiques determinades, bàsicament en empreses conegudes i consolidades que reparteixin dividends. Una altra de les novetats en la gestió d’aquest fons serà que la comissió gestora tindrà un paper “més actiu” tenint en compte que ara com ara gestiona el 10% del fons i els resultats el 2016 han estat molt satisfactoris. A més a més, aquells gestors que no obtinguin uns resultats satisfactoris seran penalitzats, de fet, no rebran els diners que reben la resta per la seva gestió.

Pel que fa als costos, Delgado ha defensat que no es pot dir “que són excessius”, ja que l’any passat es van situar en el 0,28% (3,07 milions) mentre que el 2015 van ser del 0,33%. En aquesta disminució hi ha tingut a veure, també, el fet que la comissió gestora s'hagi fet càrrec d'una part més important de la gestió d'aquests diners. Aquests costos se situen, ha remarcat, en la banda baixa i serien similars a països com Canadà, Luxemburg o Noruega.

Pel que fa a la rendibilitat del fons en la darrera dècada, Delgado ha destacat que ha estat al voltant del 2,13%, un 0,90% per sobre de l'IPC, mentre que els darrers cinc anys ha estat d'una mitjana anual del 2,57%, un 2,07% per sobre de la inflació. "Clarament estem guanyant la cursa a la inflació", ha destacat, i ha afegit que és normal que hi pugui haver un any en què els resultats siguin pitjors i que el que ha d'importar és "aquesta foto a 10 anys".

A l'últim, tant Delgado com el president del consell d'administració de la CASS, Jean Michel Rascagneres, han insistit en el seguit de mesures que s'hauran de prendre i han recordat que l'1 de març es presentarà el nou estudi actuarial, a partir del qual es podrà dibuixar aquestes mesures.

stats