Una segona volta del debat d'investidura seria els dies 21 i 22 de maig

La junta de presidents es reuneix per primer cop aquesta legislatura i acorda com serà el ple per escollir cap de Govern i la distribució dels escons

La primera junta de presidents d’aquesta legislatura s’ha reunit aquest divendres per tractar els criteris que hauran de regir el debat d’investidura i el repartiment dels escons tant a l’hemicicle del nou Consell General com a Casa de la Vall. Per explicar els acords presos ha comparegut davant la premsa la subsíndica, Meritxell Palmitjavila, que ha destacat que el debat d’investidura arrencarà el dia 14 a dos quarts de deu del matí, amb la intervenció, sense límit de temps, dels dos candidats que presentaran candidatura, Xavier Espot i Pere López. En cas que de les votacions que es facin ja el dia 15 no hi hagués cap candidat que tingués majoria absoluta, una segona volta tindria lloc els dies 21 i 22 de maig.

Així, la sessió d’investidura del futur cap de govern arrencarà el dimarts 14 a les 9.30 hores i Espot i López intervindran sense limitació per a les seves intervencions. Un cop hagin exposat el seu programa per als quatre anys de legislatura se suspendrà la sessió que es reprendrà el dia 15 amb les intervencions dels grups, que disposaran de 30 minuts. Els candidats tindran quinze minuts cadascun per respondre i hi haurà un nou torn de paraula de deu minuts per als grups. A la tarda, en funció de com hagi anat el debat al matí, s’hauria de fer la votació. Tal com s’ha esmentat, si cap dels candidats obté la majoria absoluta es faria una segona volta els dies 21 i 22 de maig. La junta de presidents també ha acordat que el torn d’intervenció dels grups sigui de menor a major representació, per la qual cosa començaran Ciutadans Compromesos, se seguirà amb terceravia, Liberals d’Andorra, PS i acabarà el grup parlamentari demòcrata.

També s’han decidit la distribució dels escons tant a Casa de la Vall com a l’hemicicle. Al Consell General nou DA ocuparà cinc llocs a primera fila i quatre a la segona, tots a tocar del Govern. El PS ocuparà tres a la primera filera i altres quatre tot just al darrere, mentre que Ciutadans Compromesos estaran a la segona filera entre demòcrates i socialdemòcrates. A la darrera filera seuran els quatre consellers liberals a tocar de la bancada del Govern i els quatre consellers de terceravia a l’altra banda de la filera, tal com es pot veure en aquest document adjunt.

A Casa de la Vall els secretaris de la sindicatura, Ferran Costa i Susanna Vela, ocuparan els primers escons a tocar de les síndiques. Al costat de Costa hi haurà els consellers de DA, els tres liberals i els dos de CC i al costat de Vela els consellers socialdemòcrates i els quatre de terceravia. Cal destacar, a més, que com a secretari general del Consell General es mantindrà Josep Hinojosa.

Palmitjavila ha refusat fer cap mena de declaració sobre possibles pactes per a la conformació de govern, posant en relleu que “no hi entren” des de Sindicatura. Tampoc s’ha pronunciat sobre el funcionament del grup parlamentari que conformaran ella mateixa i els consellers de Ciutadans Compromesos. Qüestionada sobre la composició de les comissions ha remarcat que serà una qüestió que es discutirà en la següent junta de presidents.