Política 21/12/2018

El síndic alerta del "progressiu empobriment de la classe mitjana"

Els propers dies es convocarà un concurs d'idees per a un "gran projecte de remodelació i embelliment" dels entorns de Casa de la Vall

Clara Garnica
4 min
El síndic durant el discurs de la sessió de Consell General de Sant Tomàs. / C. G.

Andorra la VellaTot i que el síndic general, Vicenç Mateu, no ha mencionat la manifestació d'aquest dilluns -on s'hi van concentrar al voltant del miler de persones- al seu discurs per cloure el Consell General tradicional de Sant Tomàs, la reivindicació ciutadana ha estat present de manera explícita durant la seva al·locució. Hi ha estat amb peticions fetes als consellers generals com que treballin perquè a Andorra "no s'hi produeixi la fractura social que veiem, malauradament, als països veïns", o a l'hora de reconèixer el "corrent de desafecció" que hi ha entre els ciutadans i les institucions. Així mateix, i així ho ha refermat també en declaracions posteriors a la sessió festiva del Consell General, ha alertat "d'un progressiu empobriment de les classes mitjanes" contra el que cal lluitar. Un problema a Andorra però també arreu d'Europa, ha recordat.

Mateu ha lamentat "l'augment dels populismes", també al Principat, contra el que cal "estar atents" perquè "no arrelin". Així mateix, ha recordat que Andorra sempre ha estat terra d'oportunitats per als immigrants i que "no ho hem d'oblidar" en els temps actuals, amb la gent que arriba a la cerca precisament d'aquestes oportunitats.

El treball per evitar fractures socials no es poden aconseguir, al seu parer, sense un cert consens polític. En aquest sentit, i tenint en compte que s'està a les acaballes de la legislatura, el síndic ha demanat aparcar "la legítima confrontació electoral per a més endavant", per fomentar "el diàleg i la voluntat d'entesa", sobretot pel que fa al treball en comissions, on hi ha certa crispació, segons apunta una part de l'oposició.

En aquest sentit, el síndic general ha demanat que el diàleg es faci a través d'unes paraules "que siguin una eina, no una arma", perquè "hi ha una fina línia que separa l'autocrítica amb finalitat constructiva d'un discurs que l'únic que fa és minvar la nostra autoestima com a país". També en aquesta línia, ha demanat als mitjans de comunicació contrastar la informació, "no donar per bo tot el que es diu davant d'un micròfon" i, "sobretot, desmuntar les mentides".

Un dels discursos menys criticats per l'oposició

Habitualment les paraules del síndic en consells tradicionals generen fortes discrepàncies entre l'oposició parlamentària. En el cas d'aquest, possiblement per tractar-se del darrer del síndic i de la legislatura (tot apunta que el Consell General es dissoldrà a mitjans de febrer), ha estat força ben valorat pels consellers.

El liberal Jordi Gallardo ha definit el discurs com "equilibrat" i ha assegurat que es tracta "dels millors d'aquesta legislatura". Únicament ha volgut exposar que la crítica "sempre és necessària i constructiva", motiu pel qual el síndic no l'hauria de defugir.

La consellera independent, Sílvia Bonet, l'ha definit com "un discurs de final de legislatura" i ha celebrat que hi hagi introduït el tema de la fractura social, "on caldria fer més autocrítica" i ser "més receptius amb el neguit dels ciutadans".

Per la seva part, el president del grup mixt i conseller d'UL-IM, Josep Pintat, també ha parlat de la fractura social, que Demòcrates per Andorra ha incentivat amb un excés volum de reformes que "no han estat enteses per la ciutadania". Ha demanat aturar "el ritme convuls" actual i donar més "tranquil·litat" i "estabilitat" a la població a partir d'ara.

El conseller de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, ha agraït "les paraules assenyades" del síndic, tot i lamentar que DA s'ha "oblidat" de treballar per evitar que estigui creixent la fractura social.

També en aquest sentit, el conseller del Partit Socialdemòcrata, Pere López, ha defensat que el repte de la propera legislatura és precisament fer front a la fractura social, que "s'agreuja i s'instal·la a nostre país". Així mateix, i fent referència a la petició de Mateu de buscar consensos en les comissions, ha recordat que "les pressions del calendari no ajuden", en el sentit que queden moltes lleis per aprovar i poc temps. Ha definit la situació com "incòmoda" i que fins i tot "tensiona les relacions personals", i ha acusat el Govern de no haver fet els deures a temps i no haver entrat abans els diferents textos legislatius.

Finalment, el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, ha assegurat que la "productivitat legislativa" d'aquests quatre anys ha estat força elevada" i ha dit que són les comissions les que tenen la darrera paraula sobre quines lleis s'han d'aprovar i quines han de quedar al calaix. Segons la seva opinió, s'hauria de prioritzar la llei de la Funció Pública i llei de la persona i la família.

Durant aquest 2018, ha recordat el síndic al seu discurs, s'han aprovat 31 projectes de llei i sis proposicions de llei. S'han celebrat 24 sessions de Consell General. En l'actualitat, hi ha a tràmit parlamentari o en treball de comissió disset projectes de llei, cinc proposicions de llei, així com la modificació del reglament del Consell General.

Concurs d'idees "per dignificar l'entorn" del Consell General

En un altre ordre de coses, el síndic també ha avançat en el seu discurs que els propers dies es convocarà un concurs d'idees per a un "gran projecte de remodelació i embelliment" dels entorns de Casa de la Vall, que donarà resposta a les demandes ciutadanes d'aparcament i espais públics verds, ha assegurat. "Relligarà el conjunt de la Casa de la Vall amb el Centre Històric i el barri del Puial", ha afegit.

stats