Política 01/10/2018

La Sindicatura i Baró creuen que la majoria de textos que hi ha al Consell es poden aprovar

El president del parlament de Catalunya, Roger Torrent, prendrà part en l'assemblea regional Europa de l’Assemblea parlamentària de la francofonia que el Principat acollirà entre els dies 21 i 24 d'octubre

M. F.
2 min
La subsíndica general, Mònica Bonell, durant ñla roda de premsa posterior a la junta de presidents. / M. F.

Andorra la VellaVista l’experiència d’altres legislatures, com la passada, en què en el tram final es van poder aprovar la majoria de la quarantena de textos legals que el Consell General tenia sobre la taula, tant des de la Sindicatura com des del grup parlamentari demòcrata es considera que moltes de les lleis pendents ara com ara poden ser aprovades. Aquesta és la conclusió de l’anàlisi que han fet aquest dilluns al matí en junta de presidents el síndic general, Vicenç Mateu, i el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, tal com ha comentat la subsíndica, Mònica Bonell, després de la reunió.

D’aquesta manera, la junta de presidents ha analitzat la proposta del cap de Govern, Toni Martí, durant el debat d’orientació política proposant que es prioritzessin alguns textos legals en detriment d’altres, posant davant els que es creguessin més importants. Tal com ha explicat Bonell, “l’experiència fa pensar que la trentena de textos es podrien acabar de treballar”, per la qual cosa no s’ha concretat res al respecte de la priorització que plantejava Martí. Bonell ha recordat que hi ha divuit lleis que es troben en termini d’esmenes i que el que farà la Sindicatura és, per evitar que les comissions es col·lapsin, no passar nous textos fins que no es vagin tancant els que tenen sobre la taula. També ha recordat que aquesta setmana acaba el període d’esmenes d’una quinzena de lleis.

La junta de presidents ha acordat que es facin sessions de Consell General els dies 18 i 25 d’octubre. Per al primer dia hi ha ja disponibles l’informe anual del raonador del ciutadà, la llei de transferències, dues esmenes a la totalitat al projecte de llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges i la llei de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis. Per al 25 hi haurà disponibles el codi de procediment civil, la llei de col·laboració entre administració i comuns i entre els comuns i la de servei de pagament i el diner electrònic.

Bonell també ha destacat que entre els dies 21 i 24 d’aquest mes d’octubre Andorra acull la 31a assemblea regional Europa de l’Assemblea parlamentària de la francofonia en què es debatrà sobre el turisme sostenible i a la qual s’esperen un centenar de parlamentaris. Hi serà present el president del parlament de Catalunya, Roger Torrent.

També aquesta setmana, entre els dies 4 i 6, un grup d’amistat de parlamentaris europeus visitarà el Principat. En la delegació hi ha Juan Fernando López Aguilar, ponent permanent del Parlament Europeu per a l’acord d’associació entre la UE i Andorra, Mònaco i San Marino, que aprofitant la visita s’entrevistarà amb els grups parlamentaris per tal d’elaborar un informe per al parlament europeu sobre la situació d’Andorra.

stats