Política 27/09/2018

La societat actual consumeix el futur d'una manera irresponsable

El filòsof basc, Daniel Innerarity, assenyala que ha de guanyar pes en les decisions polítiques

M. M.
2 min
l filòsof basc, Daniel Innerarity, durant la conferència al Consell General. / M. M.

Andorra la VellaJa fa temps que la societat és conscient que està generant un futur incert, per no dir negre. Residus radioactius, canvi climàtic, un consum desorbitat que genera residus desorbitats, un sistema de seguretat social difícilment sostenible... Però malgrat ser conscient del futur que es dibuixa, els moviments perquè això canviï són pocs. El filòsof basc, Daniel Innerarity, assenyala principalment dos actors com a culpables d'aquesta situació: els polítics i els electors. “Si hi ha polítics oportunistes és perquè hi ha votants que els premiem”, recorda Innerarity, que apunta que s'hauria de premiar aquells que tenen una visió estratègica de futur i no els oportunistes.

El filòsof reitera que “no podem considerar el futur com l'abocador del present, el lloc on hi posem els problemes i els desplacem en el temps, actualment estem consumint d'una manera irresponsable el futur”. Davant d'aquest futur no gaire esperançador, Innerarity apel·la a l'educació i a la racionalitat per deixar de considerar el present immediat com l'únic lloc de gratificació i ser capaços de posposar-la perquè “nosaltres o altre obtinguin una gratificació futura”. Considera que és de vital importància també que agents com les universitats, les cambres de comerç, les associacions empresarials, els sindicats i els partits tinguin més pes real, ja que no estan sotmeses a la reelecció i gaudeixen de la llibertat de no subordinar el seu pensament als resultats electorals immediats.

En aquest sentit, Innerarity recorda que “un polític no deixarà de pensar mai en clau electoral, no ens fem il·lusions”, per això ha de ser la societat que premiï aquell que pensi en clau de futur. “No existeix la democràcia si la gent no té una consciència clara del que està passant per saber què hem d'esperar de la política i què hem d'exigir-los amb totes les nostres forces”, argumenta el filòsof, i clou que “cal exigir tot el que la política ens ha de donar i no tot allò que no ens pot donar”.

Tot plegat ho ha exposat durant la conferència titulada 'Governança sostenible: la configuració política del futur', que ha dut a terme aquest dijous al vespre al vestíbul del Consell General.

stats