Política 22/10/2015

La subvenció denegada sobre la millora del camí del Madriu pretenia fer-lo accessible a quads

El Govern la va denegar perquè considera que era fer un vial de nova creació

Ana
3 min
Camí d'accés al Madriu / ANA

Andorra la VellaLa subvenció que el Comú d'Escaldes-Engordany va sol·licitar al Govern, a demanda dels cortalans, per millorar el camí d'accés a la Vall del Madriu consistia en un projecte per aconseguir la millora de l'accessibilitat per facilitar l'accés a les persones, animals i materials i, "en particular, millorar-lo per als cortalans amb un vehicle motoritzat elèctric tipus quad". Així ho ha explicat a l'ANA el coordinador del Departament de Patrimoni Cultural, Ricard de Deus, que ha afegit que la proposta implicava quasi bé "fer un vial de nova creació" i que es va denegar perquè no es tractava d'una millora, una conservació o una restauració. Per tot plegat, finalment s'han atorgat només 32.000 euros en subvencions i s'ha obert una segona convocatòria per a millores en el patrimoni cultural en general per esgotar la partida, que ascendia a 200.000 euros.

Dels 200.000 euros que el Govern va reservar enguany a projectes de rehabilitació i conservació del patrimoni cultural de la Vall del Madriu, només s'han atorgat subvencions per valor de 32.000 euros. En concret, 9.750 euros es destinaran a la restauració de dues cabanes, a demanda del Comú de Sant Julià de Lòria, i 22.252 euros seran per restaurar sis cabanes més de la parròquia d'Escaldes-Engordany, a demanda de la Comissió de Gestió. En canvi, els cortalans no han presentat cap demanda a títol individual, sinó que van fer una proposta conjunta vehiculada a través del Comú d'Escaldes-Engordany per millorar l'accessibilitat de l'accés a la vall, amb un import d'aproximadament 120.000 euros.

La sol·licitud s'ha denegat perquè, segons el coordinador del Departament de Patrimoni Cultural, Ricard de Deus, no complia amb el plec de bases ja que no era una proposta de millora, conservació o restauració del patrimoni cultural, sinó que estava encaminada a fer un vial de nova creació, superposat en alguns punts al traçat actual, des del pont de la Plana fins a Ràmio. A més, De Deus recorda que el Pla de gestió estableix que qualsevol projecte sobre accés rodat a la vall precisa un informe favorable de la UNESCO, i lamenta que, després de set anys de l'aprovació del Pla, encara no hi hagin estudis sobre aquesta qüestió per determinar si existeix alguna opció que agradi a tothom i no suposi una distorsió per al patrimoni cultural de la vall. Amb tot, De Deus considera positiu que hi hagi el compromís per part de la comissió de gestió de disposar d'un document en el termini d'un any.

Nova convocatòria oberta a tot el patrimoni cultural

Pel que fa a la convocatòria de subvencions que el Govern va crear enguany només per a la vall del Madriu-Perafita-Claror, la partida total ascendia a 200.000 euros, i com que només s'han atorgat 32.000 euros, la quantitat restant s'ha reconduït en una segona convocatòria que s'obre a tot tipus de rehabilitacions de patrimoni cultural al país, no només d'aquesta vall. Per tant, De Deus ha destacat que els cortalans que desitgin fer reformes a les seves propietats i que no presentessin el projecte en la primera convocatòira, hi poden optar igualment.

De fet, la partida que aquest 2015 s'havia destinat a les subvencions genèriques es va veure reduïda a 35.000 euros, que s'han atorgat als projectes d'excavació de la Roureda de la Margineda (9.737 euros), a la substitució de les fusteries de cal Pobladó de Pal (9.603 euros) i a l'excavació de l'orri d'Encenrera a Pessons, Encamp (16.479 euros). De Deus ha reconegut que alguns projectes s'havien quedat fora, per la qual cosa ara poden tornar-se a presentar a la nova convocatòria, que té com a data límit el proper 13 de novembre.

stats