Política 23/05/2019

El tancament de l'RN22 suposa un 7% de pèrdues al Pas de la Casa

El comú ha aprovat un seguit d'ajuts directes per pal·liar la falta de clients als establiments

T. Navarro
2 min
Sessió extrahordinària del consell de comú d'Encamp, aquest dijous. / T. N. (ANA)

EncampSegons els càlculs del comú d'Encamp, el tancament de l'accés a França arran de l'esllavissada a l'RN22 ha suposat un 7% de pèrdues als establiments comercials del Pas de la Casa. La dada s'ha obtingut a partir de la facturació de Gasopas entre el 28 d'abril i el 18 de maig, els dies que el pas fronterer va quedar tancat "perquè entenem que és un comerç molt fidel i és difícil que algú que pugi no ompli el dipòsit de gasolina", ha explicat el cònsol major de la parròquia, Jordi Torres. Amb l'objectiu d'ajudar als empresaris, el comú ha aprovat aquest dijous en un consell extraordinari l'aplicació d'ajuts directes a través dels impostos i taxes comunals i dels preus públics de terrasses i exposició de mercaderies de la via pública.

Els ajuts, que tenen un cost previst de 90.000 euros, s'adjudicaran a través de dues vies. Per una banda amb la reducció dels impostos i taxes de radicació i higiene, de manera que els comerciants trobaran el preu final a la factura. A més, també s'aplicarà una rebaixa en els preus públics per a la instal·lació de terrasses i d'exposició de mercaderies a la via pública que, encara que els empresaris ja l'hagin pagat, rebran l'ingrés equivalent per part de l'administració comunal. Així mateix, també s'endarrerirà el calendari de pagament d'impostos, que passaran a pagar-se al mes de setembre en comptes del juny. Aquesta mesura s'aplicarà al conjunt de la parròquia i no només al Pas de la Casa.

A partir d'aquest divendres, tècnics del comú visitaran tots els establiments de la vila del Pas de la Casa per informar els seus propietaris del procediment a seguir per rebre els ajuts. Per poder-se beneficiar, aquests empresaris han de gestionar un negoci que estigui obert tot l'any i no han de tenir deutes amb l'administració comunal. Un com es presenti la sol·licitud al servei de Tràmits abans del 30 de juny, passarà a ser estudiada i analitzada per les persones tècniques. En cas que sigui escaient aplicar-hi els ajuts, la sol·licitud passarà al departament de Finances, encarregat d'aplicar les deduccions.

Tant el conseller de Liberals d'Andorra + Independents, Jordi Troguet, com el conseller de PS + Independents, Joan Sans, han celebrat que s'hagi arribat un acord "fruit del consens", ha dit Sans, i amb directrius "lògiques i coherents per evitar abusos", ha afirmat Troguet. Per la seva part, el conseller liberal ha afegit que totes les persones treballadores que s'hagin vist afectades per la disminució de l'activitat econòmica, per exemple pagant l'escola bressol quan l'endemà van haver d'agafar vacances forçades, podran també dirigir-se al comú, que en comissió estudiarà si els ajuts són escaients i de quina manera oferir-los.

stats