Política 25/01/2019

Tensió amb l'Elisi per les credencials de l'ambaixador espanyol

Andorra va descartar la data proposada per París perquè coincidia amb un viatge d'Ubach a La Antigua Guatemala

Joan Ramon Baiges
2 min
La ministre a la Cimera a La Antiua / ANDRÉS FELIPE TORRES-EFE

Andorra la VellaNo es pot dir que Àngel Ros és un ambaixador a mitges perquè jurídicament representa l'Estat espanyol amb totes les seves competències, tot i que està pendent de presentar les cartes credencials al copríncep francès Emmanuel Macron.

Aquí arrenca un capítol que no es pot qualificar de conflicte diplomàtic però sí de profund malestar de l'Elisi amb el Govern andorrà. L'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, va rebre a finals d'agost l'ambaixador espanyol, que li va presentar les seves cartes credencials en un acte al Palau Episcopal a la Seu d'Urgell.

La mateixa cerimònia s'ha de repetir al Palau de l'Elisi amb l'altre cap d'Estat, però l'agenda de Macron és molt més complicada que la de Vives. Fonts properes a l'Elisi han explicat que tractant-se de l'ambaixador d'Espanya i l'únic que és resident a Andorra (juntament amb la francesa) es va fer un esforç per trobar una data per a l'entrega de les cartes credencials al copríncep gal i es va posar sobre el calendari el divendres 16 de novembre passat.

Casualment, però, la ministra d'Exteriors, Maria Ubach, tenia programada en la mateixa data un viatge a La Antigua Guatemala en marc de la 26a Cimera Iberoamericana de caps d'Estat i de govern. Juntament amb el cap de Govern, Toni Martí, van fer diverses reunions amb els representants de diferents països de la conferència iberoamericana.

Aquest va ser el motiu pel qual Andorra va descartar la data per a l'acte a París, fet que no s'ho han pres gens bé a París. És més, tenint en compte que l'agenda de Macron és molt difícil de quadrar –al novembre encara no havia començat el conflicte dels 'armilles grogues'– des de l'Elisi es va proposar mantenir l'acte de credencials i que anés un altre ministre en comptes de la titular d'Exteriors, proposta que va ser desestimada pel Govern d'Andorra i que ha provocat un gran malestar a París.

Segons les mateixes fonts, el grau de tensió va ser elevat i fins i tot la Mitra es va posicionar amb l'executiu i va mostrar el seu malestar per la discussió oberta en aquells moments.

A dia d'avui Ros no té data per viatjar a París. Fins al març segur que no. Macron, com passa també a Espanya amb el rei, ho fa un o dos cops a l'any en una entrega de credencials amb diversos diplomàtics. Ros, però, no és un ambaixador a 'mitges' sinó amb totes les seves funcions i amb la particularitat que no ha estat encara rebut per Macron.

stats