Política 02/10/2019

Tercera remesa d'ajuts al comerç del Pas per un import de 7.600 euros

L'executiu destina més de 380.000 euros per al foment de les pràctiques de dall

M. P. / A. S.
3 min
El ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. / A.S.

Andorra la VellaEl Govern ha aprovat aquest dimecres una tercera remesa d'ajuts als comerciants del Pas de la Casa com a conseqüència de les pèrdues ocasionades pel tancament de l'RN22 arran de l'esllavissada que va tenir lloc el 27 d'abril. Aquest cop s'han atorgat tretze ajudes per un import total de 7.673,10 euros i, comptant aquesta remesa, l'executiu ja hauria desemborsat 51.844,79 euros per un total de 68 sol·licituds ateses.

Tot i això, el ministre portaveu, Eric Jover, ha confirmat que l'administració va rebre demandes corresponents a 121 comerços i, en finalitzar tots els pagaments, el Govern acabarà aportant als comerciants del Pas uns 115.000 euros aproximadament. A banda, ha reconegut que resten a l'espera que els comerciants els facin retorn dels dossiers que l'executiu els hi va entregar degudament complimentats per acabar de fer els pagaments corresponents.

Cal recordar que aquestes ajudes van encaminades a subvencionar el 100% de la cotització a la CASS dels treballadors corresponent a la part empresarial (15,5%), relativa exclusivament als dies en què va estar tancada la carretera francesa d'accés a Andorra.

Ajuts per a les pràctiques de dall

D'altra banda, Jover també ha informat de l'atorgament d'ajuts per al foment de les pràctiques de dall per un import de 381.592,21 euros. Segons ha confirmat el ministre portaveu, "aquests ajuts formen part d'un pla nacional" del qual se'n beneficiaran 69 explotacions d'arreu del país, i tenen per objectiu que el bestiar de renda criat a Andorra sigui alimentat amb farratges produïts en el mateix territori i, alhora, contribuir al manteniment del paisatge i de la biodiversitat vegetal dels prats.

La quantia es calcula en funció de la superfície dallada i tenint en compte l'alçada de les parcel·les, ja que aquesta influeix en la seva productivitat. A més, es té en compte la dificultat de dall i la mecanització de la feina, de manera que com més complicació suposa aquest treball, més important és l'ajut. Així doncs, Jover ha posat en relleu que el total d'ajuts aprovats enguany són similars a altres anys anteriors, tenint en compte que la superfície dallada es manté estable a Andorra.

Dues licitacions de reformes

El Govern ha aprovat la licitació dels treballs de condicionament de la unitat de cirurgia major ambulatòria de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, que és aquella en la qual el pacient no requereix ingrés hospitalari. Jover ha explicat que les obres impliquen “una reforma i una adequació dels espais existents” i, aprofitant-ho, es farà “una ampliació de les dependències per clarificar el circuit que han de seguir els pacients”. En la mateixa línia, també s’han licitat els treballs de climatització de l’edifici Clara Rabassa d’Andorra la Vella, més concretament, de la segona fins a la quarta planta, on es troben les dependències del ministeri de Salut i el d’Afers Socials, Habitatge i Joventut. Tots dos treballs es liciten via concurs nacional amb la modalitat ordinària i les empreses interessades poden presentar les seves ofertes fins al dia 7 de novembre d’aquest any.

Ajudes humanitàries

Per acabar, el consell de ministres també ha aprovat la contribució a dos conceptes d’ajuda humanitària. La primera consisteix en un ajut humanitari d’emergència a favor del fons governamental d’ajudes al desastre a les Bahames per un import de 15.000 euros. L’ajut pretén donar resposta a l’huracà Dorian que va tenir lloc l’1 de setembre i va causar una 50 de morts, més de 1.300 desapareguts i un total de 70.000 persones es van quedar amb els seus domicilis parcialment o totalment destrossats.

L’altra contribució va destinada al Programa Mundial d’Aliments. Tal com ha explicat el ministre portaveu, es destinaran 20.000 euros al projecte 'Producció hidropònica de farratge fresc per a ús ramader' a Algèria. Més concretament, Jover ha explicat que el projecte que finança Andorra consisteix en 38 kits d’unitats petites d’irradiació que beneficiarà directament a 190 refugiats i que permetrà alimentar fins a sis animals.

stats