Política 25/05/2017

Un tribunal d'apel·lacions dels EUA tomba el recurs dels Cierco

Considera que una sentència favorable no canviaria el cas ni el posicionament de les autoritats andorranes

Ana
2 min
Una antiga oficina de Banca Privada d'Andorra

Andorra la VellaLa justícia dels Estats Units ha tornat a fallar en contra dels antics accionistes majoritaris de Banca Privada d'Andorra, els germans Cierco. Després que el Tribunal del Districte de Columbia no admetés, el maig passat, la demanda que van formular contra el departament nord-americà del Tresor i contra la seva agència de prevenció de rentat de diner, el FinCEN, el Tribunal d'Apel·lacions d'aquest mateix districte s'ha reafirmat en la sentència del maig passat, ha desestimat el recurs dels Cierco i ha determinat que no tenen jurisdicció per escoltar les seves demandes, tal com es detalla en la sentència en la qual ha tingut accés l'ANA.

La demanda dels Cierco pretenia, d'una banda, que el FinCEN retirés la nota del 10 de març del 2015 en què s'acusava BPA de ser sospitosa de blanqueig de diners i, de l'altra, reclamava que el tribunal declarés que la nota es va emetre de manera il·legal. El tribunal d'apel·lacions recorda que la primera reclamació de la demanda va deixar de tenir sentit quan el FinCEN, el febrer del 2016, va deixar de considerar BPA sospitosa de blanqueig després del procés de resolució a què va ser sotmès el banc.

Per al tribunal, la segona reclamació de la demanda podria ser tinguda en compte, però considera que els demandants ja no tenen peu per mantenir-la, perquè no han pogut demostrar que una decisió judicial podria revertir els perjudicis que han patit. De fet, el tribunal afirma que una sentència favorable no tindria cap impacte en el posicionament de les autoritats andorranes, tenint en compte que ja ha finalitzat el procés de venda del banc pont on van ser transferits els actius de BPA, Vall Banc, que ha estat adquirit per J.C. Flowers. La sentència també assegura que els arguments que aporten els recurrents a favor d'un possible redreçament de la situació són massa especulatius.

Per tot plegat, el tribunal d'apel·lacions ha acordat, aquest dimarts 23 de maig, desestimar el cas perquè la primera demanda dels recurrents ja no té raó de ser, i perquè no hi ha fonament per seguir amb la segona reclamació.

Els Cierco lamenten que no s'hagin provat les acusacions contra BPA

El grup Cierco, a través d'un comunicat, ha reconegut que aquesta sentència resol definitivament el plet endegat fa gairebé un any i mig, i ha lamentat que s'hagi resolt sense que el Tresor nord-americà "hagi presentat cap prova que justifiqui les acusacions fetes" en la nota contra BPA.

En paral·lel, els germans Cierco han engegat un nou procés judicial contra el FinCEN per obtenir la documentació que té l'agència en relació a comunicacions amb autoritats espanyoles i/o andorranes sobre el cas BPA.

stats