Política 05/06/2019

El tripartit omple el Govern de secretaries d'Estat

Els número dos de cada ministeri tindran un sou mensual brut de 4.800 euros

M. P. / M. M.
3 min
El ministre portaveu, Eric Jover. / M. P. (ANA)

Andorra la VellaSeguint les passes de la setmana passada, el Govern continua amb la tasca d'estructuració del nou executiu. En aquest sentit, el ministre portaveu, Eric Jover, ha confirmat que la fotografia general "ja està tancada". Així, dels dotze ministeris actuals es desprendran dotze secretaries d'Estat, de les quals dues penjaran directament del cap de Govern, dues més del ministeri de Presidència, Economia i Empresa i una per a la resta de carteres. En aquest cas, Jover ha indicat que dins del Govern "hi ha hagut una reflexió sobre si era un nombre de secretaries excessiu o no" però, tot i això, ha defensat la seva viabilitat a banda dels 4.800 euros bruts que cobrarà mensualment cada secretari. El ministre ha anunciat que "estem en números lleugerament superiors als de l'antiga legislatura", que se situaven entre vuit i deu secretaries; "hem marcat un missatge" concentrant l'acció política en alguns assumptes com la negociació amb la Unió Europea, i s'ha ordenat l'estructura jeràrquica eliminant la figura del director general.

Alguns dels noms que ha confirmat Jover han estat Marc Ballestà, que ocuparà la secretaria d'Estat del ministeri de Finances; Joan Antoni León en el ministeri de Justícia; Marc Rossell en el de Medi Ambient i Sostenibilitat; Salustià Chato com a mà dreta de Jordi Gallardo en el ministeri d'Economia i Empresa, i Lara Vilama en el de Funció Pública. A més, altres noms que sonen i que és molt probable que s'anunciïn durant els pròxims dies són Marc Pons en la secretaria d'Estat de Participació Ciutadana; César Marquina a Ordenament Territorial, i Helena Mas entraria a formar part del ministeri de Salut. Per tant, els únics càrrecs dels quals encara no se'n tenen dades són el segon secretari del ministeri que capitaneja Gallardo, la secretaria d'Estat d'Afers Socials i Habitatge i el referent al ministeri de Cultura i Esports.

Quant a la possible inclusió d'una secretaria d'Estat d'Igualtat, Jover ha reafirmat "la sensibilitat que ha demostrat el govern amb els diferents programes electorals de les tres formacions polítiques que estan representades en els darrers comicis". Així, ha posat en relleu que "la igualtat és una temàtica que hem de treballar" i, la creació d'aquesta secretaria "és la forma", ja que "als programes ja tenim tota una sèrie d'accions que volem desenvolupar".

D'altra banda, el ministre portaveu també ha anunciat com quedaran estructurats els departaments de cada ministeri. Pel que fa al que ell capitaneja, comptarà amb els departaments d'Intervenció General, Pressupost i Patrimoni (liderat per Jordi Babi), Tributs i Fronteres i la Uifand, "que també té autonomia d'acció". Del ministeri d'Ordenament Territorial es desprendran els departaments de Telecomunicacions i Infraestructures; el de Salut integrarà l'àrea de Recursos Sanitaris, la de Prevenció, la Promoció de Vigilància de la Salut, la Seguretat Alimentària i l'Entorn, el Laboratori Central de Salut Pública i els Serveis Generals; el d'Afers Exteriors comptarà amb el departament d'Afers Bilaterals i Consulars (liderat per Cristina Mota), Afers Multilaterals i Cooperació (amb Joan Forné al capdavant) i l'associat a la Cimera Iberoamericana, del que Gemma Cano en serà responsable. Quant a Medi Ambient, té adscrits els departaments d'Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, així com l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic. Tanmateix, el Govern també ha aprovat els membres que formaran part del consell d'administració de FEDA i Ctrasa.

Negociació amb Europa

Pel que fa a la ronda de negociació prevista per aquesta setmana entre la Unió Europea i Andorra en relació a l'acord d'associació, Jover ha desgranat que, tal com els ha transmès Riba, la trobada ha servit per avançar amb els elements relacionats amb el marc institucional. Una trobada que s'ha produït just després que la setmana passada el mateix ministre portaveu aclarís que l'executiu no havia rebut cap acord marc per part de la Comissió Europea, malgrat que s'havia anunciat públicament que hi havia la intenció de signar aquest document durant aquest mes de juny. Finalment, Jover ha apuntat que ja s'han establert dues noves dates per continuar amb la ronda de negociació. La primera, el 27 i 28 de juny, relacionada amb la negociació bilateral entre Andorra i la UE, i la segona el 3 i 4 de juliol per tractar l'àmbit multilateral de la negociació.

stats